Szóköz podcast

Elválaszthatatlan igekötős igék

Miért fogásoljuk ki, ha valaki azt mondja, hogy fel lehet lebbezni az ítélet ellen, vagy hogy az építkezést fél év alatt vitelezték ki? – teszi fel a kérdést Dömötör Andrea az Anyanyelvápolók Szövetsége honlapján, az anyanyelvápoló.hu oldalon.

Tudjuk, hogy az igekötők elválaszthatók az igéjüktől az úgynevezett nem semleges mondatokban (például felszólító mód, tagadás, kérdőszó vagy valamilyen elem kiemelése esetén): menj ki, nem nézett fel, mikor teregetsz ki?, csak én ugrottam be. Van azonban néhány ige, amelyeknél igencsak furcsa lesz a végeredmény, ha ezt a szabályt alkalmazzuk: ne vételezz ki vele, nem ügyelte fel, mikor vitelezik ki, csak engem folyásolt be. Mely igekötők nem választhatók el és miért?

A legegyszerűbb magyarázat a fellebbez különcségéhez adható, ez ugyanis nem igekötős ige. Az 1636-ra datált származékszó a feljebb alapszóból jött létre -z igeképzővel. Ez világossá teszi a jelentését is: feljebbez, azaz: felsőbb igazságszolgáltatási szervhez fordul. Mai fellebbez alakja hangváltozás eredményeképpen alakult ki.

Más esetekben, bár valódi igekötővel van dolgunk, az elválasztásuk mégis nehézkes, mert az ige önmagában nem létezik. Ez leginkább úgy fordulhat elő, hogy az igekötős ige egy összetett főnévből jön létre. Ilyen például a német mintára keletkezett befolyás összetétel, melynek képzett származéka a befolyásol ige (folyásol igénk azonban nincs). Hasonlóképpen főnévből (csak éppen latin mintára) alakultak ki a kivitelez és a kifogásol igék. A sorba beilleszthető még a felvételizik is, de itt a szóképzés eléggé átlátható ahhoz, hogy ezt ne is jusson eszünkbe igekötős igének tekinteni. Nincs tehát olyan, hogy ne folyásolj be, gyorsan vitelezd ki, ne fogásolj ki folyton valamit, vagy hogy hova vételizel fel?

A legnagyobb ingadozást az „elválaszthatatlan” és „elválasztható” használatban a feltételez mutatja. Tagadásnál inkább egyben marad: nem feltételeztem, felszólításkor azonban nem ritka az „elváló” változat: tételezzük fel. A feltételez igét a latin mintára keletkezett feltétel főnévből képezzük, a tételez ige azonban szintén létezik, és jobbára ugyanazt jelenti, mint igekötős párja. Ez magyarázhatja, hogy bár a feltételez eredetileg nem igekötős ige, jó úton halad, hogy azzá váljon.

Mindent összefoglalva, az igekötők és igék elválasztásával kapcsolatban csak egy jó tanácsot tudunk adni: hallgassunk a fülünkre!

Az eredeti adás 2017. szept. 22-én hangzott el a Kolozsvári Rádióban.

Neked mi a véleményed?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .