Szóköz podcast

Kisdoktor, nagy doktor…

Visszatérő gond a tudományos fokozattal rendelkezők nevének leírásánál, hogy a doktor – dr. előtagot vajon kis- vagy nagybetűvel kell-e írni. A bizonytalanság forrása az 1990-es évek elejéig a magyarországi gyakorlatban meglévő úgynevezett kisdoktori fokozat, melynek helyét azóta a latinosan pé-há-dé-nak, vagy angolosan pí-édzs-dí-nek ejtett fokozat vette át. Egyesek azzal magyarázzák a kis dé – nagy dé váltakozását, hogy az egyetemi doktori fokozat csak kistestvére az akadémiainak, így előbbi kis-, utóbbi nagy dé-vel írandó. Ugyanakkor vannak bizonyos szakmák (orvos, gyógyszerész, jogász), amelyek tudományos fokozat nélkül is jogosultak a dr. rövidítés használatára. A helyesírási szabályzat csak annyit rögzít konkrétan, hogy dé-er után, mivel rövidítés, pont következik. Lássuk tehát, mi a gyakorlat, mi ajánlott ez esetben?

Amit általánosan tudni kell az az, hogy a dr. megjelölést majdnem minden helyzetben kisbetűvel kell írni, mivel nem tartozik a névhez; csupán mondatkezdő szerepben, esetleg névjegykártyán kell, lehet nagybetűt alkalmazni. Ez mindenféle doktorra vonatkozik: orvosra, jogászra, gyógyszerészre, fogorvosra, illetve tudományos fokozattal rendelkező személyre egyaránt. A dr. állhat a név után is, ez akkor legcélszerűbb, ha automatikusan generált ábécérendi listával dolgozunk, s nem szeretnénk, hogy például dr. Kovács Jánost a rendszer a d betűhöz sorolja; ha valakinek PhD, vagy az ezzel megegyező művészeti, DLA tudományos fokozata van, ezt a rövidítést mindenképp a név után kell írni, és mivel idegen átvétel, nem kell utána pont. A mindennapi életben az egyszerű dr. tökéletesen elegendő, nem szükséges külön kiemelni, hogy valaki milyen doktor. Az orvosokon és jogászokon kívül a többi doktor általában nem is használja a neve előtt a dr. megjelölést a mindennapokban, csupán önéletrajzban, szakmai környezetben.

A dr. rövidítés használatának még egy lényeges kérdéses pontja van: méghozzá az asszonynevek esetében. Magyarországon a használatosabb, de nálunk is terjednek a Kovácsné Szabó Piroska formájú nevek. Ez esetben, ha a férj doktor, akkor dr. Kovácsné Szabó Piroska lesz az feleség asszonyneve. Ha azonban a hölgy a doktor, akkor Kovácsné dr. Szabó Piroska formában kell használnia. Amennyiben mindketten doktorok, a dr. Kovácsné dr. Szabó Piroska a megfelelő forma, még ha kissé nehézkesnek is hat.

Az eredeti adás 2017. szept. 26-án hangzott el a Kolozsvári Rádióban.

Neked mi a véleményed?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .