Szóköz podcast

Román szófordulatok 2.

Erdélyi köznyelvünkben nemcsak román vagy román eredetű szavak vannak, de sokszor teljes szerkezeteket veszünk át tükörfordításban – s néha már észre sem vesszük, vagy nem is tudjuk, hogy román tükörfordításról van szó.

Az orvosi, egészségügyi nyelvben, épp, mint a közigazgatás nyelvében, mivel leginkább románul használjuk, számos román átvétellel találkozhatunk. Igényesebb beszédben ezeknek a szavaknak, kifejezéseknek magyar megfelelőit használjuk, de egészen biztosan van legalább kettő, amelyet majdnem mindenki a nem magyar köznyelvi formában mond. Egyik ilyen az gyógyszerrecept – bár majdnem mindenki megérti egy magyarországi gyógyszertárban is, a magyar köznyelvi megfelelője a vény, a recept a román reţetă fordítása. Hazai köznyelvünkben használjuk egészen nyugodtan, de nem árt, ha tudjuk, hogy mi a magyarországi köznyelvi megfelelője. Ugyancsak az egészségügyben használatos szó a perfúzió – bevallom, sokáig azt hittem, hogy az pl. a gyógyszeres kezelés megnevezése, míg az infúzió a sima fiziológiás oldaté, glükózé. El kellett telnie pár évnek, míg megtudtam: a perfúzió valójában az infúzió román megfelelője, magyarosan tehát ez utóbbi a helyénvalóbb.

Ki gondolná, hogy a sofőriskola a şcoala de şoferi tükörfordításaként jött létre a régebben és Magyarországon ma is használatos autósiskola megfelelőjeként. Érdekes, hogy a jogosítvány helyett nálunk használatos hajtási sem ismert fogalom Magyarországon, bár ez nem fordításból jött létre, gyanítom, hogy inkább a lovaskocsik idejéből visszamaradt hajtási engedély jelentése módosult.

Nem magyaros a szponzorizál, szponzorizálás sem – és nem is arra kell gondolnunk, hogy helyette a támogat, támogatás volna a helyénvalóbb. Az említett szavak magyar megfelelője a szponzorál, szponzorálás – egy, a román szó fordításából bekerült szótaggal kevesebb tehát.

Érdekes a poliklinika fogalma. Klinika ugyanis létezik magyarul is, jelentése kutatókórház, a betegségek felismerésének a gyógyítás új módszereivel foglalkozó, orvosképző egyetemekkel együttműködő intézmény. A poliklinikának azonban semmi köze a kutatáshoz vagy az egyetemekhez: ez a rendelőintézet, a járóbeteg-ellátást biztosító intézmény.

Az eredeti adás 2017. nov. 28-án hangzott el a Kolozsvári Rádióban.

Neked mi a véleményed?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .