Szóköz podcast

Kvaterkázás 4. – Bolond bolsevik

Wacha Imre Kvaterkázás című anekdotagyűjteményében nemcsak nyelvészekről, nyelvművelőkről gyűjtött össze humoros kis történeteket, hanem a nyelvművelés, nyelvhelyesség, helyesírás buktatóiról, bukfenceiről is. Ilyen a következő, melyből kiderül: bizony nem mindegy, hogy milyen szavak kerülne egymás mellé egy-egy szószedetben…

Bolond bolsevik

Ki gondolná, hogy a helyesírásba is beleszól a politika?

Pedig!

A Magyar Helyesírási Szótár 10. kiadása 1954-ben jelent meg. A szerkesztés befejeztével, már a nyomtatott szöveg tördelt változatának korrigálása után, imprimálás előtt, az utolsó pillanatban vették észre a szerkesztők, hogy a szabályzati részhez csatlakozó szószedetbe, a szabályzat szómutatójába veszélyes politikai hiba csúszott be. Ha ez véletlenül benne marad a szótárban, bizony fejek hullanak.

A szótárakban – és általában az igényesebb kiadványokban, tudományos folyóiratokban – mindenütt segíti az olvasót az ún. élőfej vagy élőláb. Ez a lap tetején vagy alján található olyan szöveg, amely az adott lap tartalmát mutatja. (Rendszerint betűi eltérnek a főszövegtől és attól vonal is elválasztja.) A szótárakban és minden szólistát tartalmazó munkában (pl. telefonkönyvben is) a szólistáknak élőfejében, a „mutató”-ban, a kinyitott könyv lappárosának bal oldalán (a páros lapszámú oldalon), fenn a lap tetején a lap első hasábjának első szavának (telefonkönyvben és más mutatókban az első névnek) kell állnia, a páratlan számú jobb oldalon a szélső hasáb utolsó szavának (nevének). Ez a két szó jelzi, mely szótól meddig terjed a szólista.

A 10. kiadás b-betűs szószedetében az egyik páros számú oldalon az első hasáb első szava a bolond szó volt. Ez került az élőfejbe. A jobb, a páratlan lapszámú oldalon a szószedet utolsó szava a bolsevik szó volt. Ez került fel a lap tetején az élőfejbe.

Ha mármost valaki az élőfejek bal oldali címszavát és a jobb oldali élőfejben szereplő szót összeolvasta, ez jött ki: bolond bolsevik. A szerkesztők, korrektorok szerencséjére valamelyikük észrevette ezt. A szótár szerkesztőinek sürgősen át kellett szerkeszteniük és át kellett tördeltetniük a szótárnak ezt a részét. A szólistából vagy kihagytak, vagy betoldottak egy-két szót, és ezáltal megelőzték a szocializmus elleni bomlasztó merényletet.

Megúszták.

Wacha Imre: Kvaterkázás. Bp., Anyanyelvápolók Szövetsége, 2016. 176. old.

Az eredeti adás 2017. dec. 4-én hangzott el a Kolozsvári Rádióban.

Neked mi a véleményed?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .