Szóköz podcast

Szóképek a köznyelvből

Köznapi beszédünk gyakran tartalmaz olyan szóképeket, kifejezéseket, amelyek, ha jól belegondolunk, nem helyénvalóak. Ezek között vannak olyanok, amelyek két szó keveréséből fakadnak, de egyesek olyan újfajta szóhasználati szokások eredményei, amelyek lehet, hogy néhány év, évtized múltán már mindennapiak lesznek, ma viszont még meglehetősen furán hatnak.

Gyakorta összekeverjük valakinek az egészségi állapotát az egészségügyivel. Ha ugyanis arról beszélünk, hogy valaki jól van-e, egészséges-e, akkor az egészségi állapotáról érdeklődünk, az egészségügy az a rendszer, amely, jól vagy rosszul működve, az egészség megőrzését, a betegségek megelőzését és gyógyítását, krónikus betegségek esetében azok kezelését szolgálja, az ember és ezen keresztül a társadalom szociális biztonságának része, melynek megteremtése és garantálása az állam feladata.

Általában halálesetekkor szoktuk említeni, de ha valaki koráról beszélünk, máskor is fogalmazunk így: XY a negyvenkettedik életévében van. Nos, ez azt jelenti, hogy 41 éves. Ugyanis valahányadik életévünkbe akkor lépünk, amikor az előzőt betöltöttük: gondoljunk csak arra, hogy amikor a kisbaba egy évet tölt, akkor már életének második évébe lép. Ha tehát valaki 96 évesen hal meg, akkor életének 97. évében távozott az élők közül.

Rohamosan terjed az x óra magasságában szókapcsolat: pl. 11 óra magasságában aludtam el; 5 óra magasságában találkoztam vele. Inkább a magyarországi köznyelvben elterjedt, de használata nem szorítható közigazgatási határok közé. Hogy helyes-e vagy helytelen? A Grétsy László – Kemény Gábor szerkesztette Nyelvművelő kéziszótár a következőt írja: „magasságában jelentése névutószerű használatban: kb. ott, ill. kb. akkor. Pl. Cegléd magasságában még jól húzott a kocsi; öt óra magasságában meglátogatlak. Csak a bizalmas stílusba való, de túl gyakori alkalmazása ott is modorosság. Köznyelvi megfelelője: Cegléd táján, ill. öt óra tájban v. körül.” Tehát: helyesnek helyes, de nem helyénvaló.

Hasonló szóhasználati módosuláson megy keresztül a két – kettő számnév használata. Az e-nyelv.hu Nyelvi Szolgáltatói Iroda szerint a Nyelvművelő kéziszótár a következőképpen értekezik erről: „Számnévi jelzőként a két változatot alkalmazzuk: két barack, két ellenvetés. Állítmányként v. egyéb mondatrészként viszont a kettő használatos. Hány gyereketek van? – Kettő. Hány példányt adjak? – Kettőt. Hány tervmunkában vett részt? – Kettőben.” Nos, ez a szabályosnak mondható, a két szónak eltérő funkcióban történő használata azonban – a mai nyelvhasználatot vizsgálva – nem különül el teljes mértékben. A kettő számnévi használatának oka lehet az, hogy összecseng a hét és négy számnevekkel, és a félreérthetőséget elkerülendő, sokan inkább az egyértelmű kettő alakkal élnek akkor is, amikor az nem feltétlenül indokolt. Jelenleg mindez még elsősorban a beszélt nyelvre jellemző, az írott köznyelvben még él a két alak közötti különbségtevés. A két szó további sorsát azonban a nyelvhasználók döntik el.

Az eredeti adás 2018. jan. 3-án hangzott el a Kolozsvári Rádióban.

Neked mi a véleményed?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .