Szóköz podcast

Bekapja a legyet

Farsang idején*, minthogy ez a párválasztás időszaka volt hagyományosan, intenzívebbé vált az udvarlás is. Agoi Krisztina Ez titok, az ilyesmi című animációs filmjében hallhatjuk:

„Úgy ment a szokás, hogy viziteste volt kedd, csütörtök, szombat este. Úgy is volt, hogy annyi legény ment egy lányhoz, hogy szék se volt, amire ráülni. Nem egy udvarolt, hanem nagyon sokan. S akkor szerre, amelyik legény hogy ment, aszerint kísérte ki a lány. Úgyhogy elege volt a lánynak, hogy mindegyikkel kimenjen, s csókolózzon, s mit tudom én…” – mondják a filmben.

No, ez a mit tudom én sokat sejtet, s nem egyszer meg is esett a baj – bekapta a legyet, mondták. De honnan ered vajon ez a mondásunk és mikorra datálható kialakulása?

Ez utóbbira, vagyis, hogy mikor és hol alakulhatott ki, nem találtam semmiféle adatot, bár maga a szólás Bárdosi Vilmos Szólások, közmondások eredete című frazeológiai etimológiai szótárában benne van. Értelmezése kettős, hiszen jelentheti azt is, hogy valaki naivul elhisz valamit, de természetesen ismertebb és elterjedtebb jelentése az, hogy a nő elveszíti szüzességét, illetve házasságon kívül terhes lesz. Bárdosi Vilmos szerint a szólás forrása egyesek szerint a legyek után kapdosó kutya, mások szerint a béka képe lehetett. A terhességre vonatkozó jelentés kialakulása mindenesetre jobban összefüggésbe hozható a békával. Az 1930-as évektől kezdve és még a mai fejlett terhességi tesztek mellett is alkalmazzák az orvosi könyvekben Galli Mainini-féle reakció néven leírt és mintegy 90%-os megbízhatóságú eljárást, amelyet a köznyelvben csak békatesztnek neveznek – s mely igencsak elterjedt volt a terhesség megállapítására. Ennek során a gyaníthatóan várandós nő vizeletét nőstény vagy hím kecskebéka bőre alá fecskendezték, melynél, ha a vizeletben jelen volt a terhességet igazoló hCG hormon, ennek hatására tüszőrepedés, illetve intenzív spermiumtermelés következett be.

Mi tagadás, egy ilyen elterjedt és meglehetősen szleng, a bizalmas nyelvben használatos kifejezés ennyire orvosi szempontból való magyarázata kissé furán hat, de meglepő módon más magyarázatot nem találtam. A békateszt alkalmazásának és a békák a legyekkel való táplálkozásának összekapcsolása eredményezhette a bekapta a legyet szólást, mely eredetileg valószínűleg virágnyelvi megfogalmazásnak számíthatott és csak a beavatottak tudták, hogy miről is van szó.

*Az eredeti adás 2018. febr. 2-án hangzott el a Kolozsvári Rádióban.

Neked mi a véleményed?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .