Szóköz podcast

Mateket, matekot

Erdélyi köznyelvünk nemcsak szavaiban, de néha toldalékolási szokásaiban is eltér a magyarországitól, ráadásul bizonyos eltérésekre majdhogynem szabály is építhető. Ilyen például az egyes vegyes hangrendű szavakhoz járuló toldalékok esete – de lássuk előbb magát a szabályt.

Már az iskolában megtanultuk, hogy a szavak toldalékolása a magyarban az illeszkedés szabályai szerint történik: magas hangrendű szóhoz magas, mély hangrendű szóhoz pedig mély magánhangzót tartalmazó toldalék járul. Azaz a csak e, é, i, í, ö, ő, ü és ű hangokat tartalmazó szavak magas hangrendűek, és a csupán a, á, o, ó, u és ú magánhangzókat tartalmazók mély hangrendűek, a toldalékok magánhangzója is az említett magánhangzók valamelyikéből kerül ki, vagyis például: asztal, asztallal; szék, székkel. Néhány esetben kivételnek számítanak az i-t tartalmazó szavak, ugyanis egyes vélekedések szerint a magyarban régebben létezett a mély i, ezt őrzi például a férfi, híd, zsír szavunk – férfival, híddal, zsírral.

A vegyes hangrendű szavak illeszkedése azonban bonyolultabb, néhány esetben ingadozás is lehet, bár az alapszabály az, hogy vegyes hangrendű szóhoz mély hangrendű toldalék társul. Az általános szabályt a Nyelvművelő kézikönyv a következőképpen taglalja:

„ha a mély hangú szótag után csak egy e hangú szótag következik, elvben egyformán jó a magas és a mély hangú toldalékolás”

Jó példák erre: Anett – Anettke~Anettka, Anettel~Anettal; balek – balekkel~balekkal; haver – haverrel~haverral; matek – matekkel~matekkal, mateket~matekot; balett – balettet~balettot, balettezik~balettozik; molett – molettség~molettság. Ami az érdekesség ez esetekben, és erre utaltam az elején: Magyarországon inkább a mély hangrendű toldalékolás a jellemző, míg nálunk a magas: mi mateket tanulunk, matekből vagyunk erősek vagy gyengék, míg a magyarországiak matekot és matekból; mi balettezünk, Magyarországon inkább balettoznak. Ne csodálkozzunk tehát, ha a helyesírás-ellenőrzőnk aláhúzza pirossal a magas hangrendű alakokat, de használjuk őket bátran!

Az eredeti adás 2018. febr. 5-én hangzott el a Kolozsvári Rádióban.

Neked mi a véleményed?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .