Szóköz podcast

Általános alany

Azt se tudja az ember, hova nézzen! Ezt mindenkinek tudnia kellene. Ismerjük az ilyen eseteket. Kerestek, míg nem voltál itt. – az említett mondatok közös tulajdonsága, hogy mind általános alanyt tartalmaznak, azaz az állításunk nem egy konkrét személyre vonatkozik.

Ha leegyszerűsítve akarnánk fogalmazni, a magyar nyelvtani rendszer szerint egy mondatnak háromféle alanya lehet: határozott, határozatlan és általános – illetve bizonyos esetekben el is maradhat az alany. A személyes névmást az első és második személyben például csak akkor tesszük ki a mondatban, ha nyomaték esik rá. Egyes esetekben pedig az alany fogalma hozzátapadhat az állítmányhoz: esik, beborult, dörög, villámlik, esteledik – ezekben a mondatokban az alany kitétele nélkül is tudjuk, hogy miről van szó.

Sokszor azonban olyasmit kell kifejeznünk, ami vagy több személyre, esetleg mindenkire érvényes, vagy pedig nem tudjuk, nem lényeges pontosan meghatározni az alanyt. Ez utóbbira legjobb példa a kerestek, míg nem voltál itt; letépték a rózsát – egy idegen például valószínűleg megkérdezné, hogy kik?, holott egyáltalán nem biztos, hogy többen is keresték az illetőt vagy téptek a rózsából, a mondat azt jeleni: keresve voltál, illetve a rózsák le lettek tépve – csak ezt magyarul nem mondjuk így. A románban viszont például igen: ai fost căutat.

Szintén eltér a román nyelv a magyartól az úgymond magyarázó mondatokban. Míg anyanyelvünkön többes szám első személyben fejezzük ki mondandónkat, például ha ezt nézzük, nem is olyan rossz a helyzet, a román nyelv ennek megfogalmazására szívesen használja az egyes szám második személyt: dacă te uiţi la asta, nici nu este aşa de rău / ha ezt nézed, nem is olyan rossz. Viszont egyformán ugyancsak a többes szám első személyű igét használjuk az olyan általános mondatokban, mint ismerjük az ilyen helyzeteket; tudjuk, jól, hogy megy ez.

Az ember és mindenki általános alanyok konkrétabbak, a mondatnak nyelvtanilag van alanya, az viszont nem konkrét személyre vonatkozik. Románban a toata lumea a megfelelője, németben a Mann – az ember általános alanyukra ez utóbbi minden bizonnyal hatással volt. Azt se tudja az ember, hova nézzen! Ezt mindenkinek tudnia kellene.

Az általános alanynak egy másik, kinyilatkoztatóbb fajtája, amikor egyes állítmányhoz főnévi igenév társul: Tanulni kell. Fölösleges boltba menni. Sikerült a feladatot elkészíteni. Ezekben az esetekben, ha nem egészítjük ki a főnévi igenevet személyraggal (tanulnod kell, fölösleges boltba mennie, sikerült a feladatot elkészítenünk), a mondatok kissé szentenciaszerűek és személytelenek – ami sok esetben célja is a beszélőnek.

Az eredeti adás 2018. márc. 1-jén hangzott el a Kolozsvári Rádióban.

Neked mi a véleményed?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .