Szóköz podcast

Aranka György

Megszokhattuk, hogy nekünk, erdélyieknek, majd minden nagy és jeles személyiségből van egy-egy sajátunk. A legnagyobb magyar Széchenyi István, de Erdély Széchenyije Mikó Imre. Erdély Mithridatesze Bethlen Gábor fejedelem, s talán kevéssé ismert, de Kossuthja is van Erdélynek, id. Szász Károly. Hogy ne lenne hát saját nyelvművelője, az Erdély Kazinczyjának nevezett Aranka György személyében?!

A művelődésszervező, történész, író, költő, filozófus, esztéta Aranka Széken született 1737. szeptember 15-én, a marosvásárhelyi királyi táblánál dolgozott; hivatali tevékenységein túlmenően nyelvműveléssel, történelemmel, irodalommal, filozófiával foglalkozott. Egész működése a felvilágosodás jegyében zajlott; az ember fő feladatát az elme művelésében látta. Az ismeretlen nevű kolozsvári szabadkőműves páholy tagjaként központi szerepet játszott az Erdélyi Nyelvmívelő Társaság és a hozzá kapcsolódó Kéziratkiadó Társaság megalapításában és működtetésében. Kazinczy Ferenchez hasonlóan levelezésben állt korának legtöbb irodalmárával és irodalomkedvelőjével, valamint számos történésszel. Marosvásárhelyen hunyt el 1817. március 11-én, ahol 2008-ban szobrot avattak a tiszteletére.

Az erdélyi nyelvművelő, Beszélni nehéz!-mozgalom egyik központi eseménye már 23. éve a Kolozsváron megszervezett Országos Aranka György Nyelv- és Beszédművelő Verseny, melynek idei kiadása épp ma délután hatkor* kezdődik a Protestáns Teológia dísztermében. A versenyen az erdélyi középiskolák nyelvművelő köreinek diákjai három versenyformában mérhetik össze tudásukat: az édes anyanyelvünk szövegalkotási, a szép magyar beszéd szövegfelolvasási, a verseben bujdosó pedig értelemszerűen versmondói feladatok elé állítják őket. Mindhárom kategóriának van egy kreatív írásbeli fordulója is. A szövegalkotók legjobbjai a sátoraljaújhelyi, a szép magyar beszédesek nyertesei pedig a győri Kárpát-medencei döntőre nyernek továbbjutási lehetőséget.

Az Aranka azonban nem csak erről, sőt, talán elsősorban nem erről szól. Találkozási lehetőség ez az anyanyelvről, nyelvmegtartásról hasonlóan gondolkodó tanároknak, diákoknak és, lévén nyitott rendezvény – voltaképp bárkinek. Sokunk számára azt a közösséget jelenti, amelybe és amelyből kinőttünk, amelynek köszönhető akár, ha közvetetten is, ez a rovat.

Hát igen, mi már az OpenStage (egyébként anyanyelvi-nyelvművelői szempontból igencsak, khm, érdekes) száma előtt is tudtuk: Aranka, szeretlek!

*Az eredeti adás 2018. márc. 23-án, az az évi Aranka-versenykor hangzott el a Kolozsvári Rádióban.

Neked mi a véleményed?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .