Szóköz podcast

Higgy és hagyj

A magyar nyelvben a felszólító mód használata nem egyszerű. Több olyan szavunk is van, amiben nemcsak egyszerűen a felszólító mód jelét, a -j-t kell társítanunk, hanem bonyolódik a szó leírása is. Az anyanyelvápoló.hu-n összegyűjtötték az 5 legidegesítőbb hibát olyan szavak esetében, amelyek felszólító módban vannak.

Mondd el nekem, hogy mi bánt… – egy vagy két -d kell-e a mondd végére? Olyan esetekben amikor egy szó d betűre végződik és tárgyas ragozással párosítjuk, a d a szó végén megduplázódik (a nem egyszerűsített verzióban ugyanis mondjad lenne a formája, innen esik ki egyszerűsítéskor a -ja).

Játssz a testvéreddel! – a játssz-t bizony a t után kettőzött sz-el (két s + z-vel) kell írnunk. Itt a szóvégi mássalhangzóhoz hasonul a felszólító mód -j-je: a játszikból játssz lesz, nem pedig játsz!

Egy vagy két j-vel írjuk-e a születésnapi üdvözletre, hogy nőj nagyra? Megzavaró lehet, hogy kiejtésben az ilyen felszólító módú igéket hosszan ejtjük. Valószínűleg emiatt írják többen is hosszú -j-vel, pedig helyesen nőj és lőj, egy j-vel a végén.

Talán a legnagyobb fejtörést a higgy és hagyj igék felszólító módú leírása okozza – kiejtésben ugyanis nincsen különbség. A hisz ige esetében a felszólító mód jele kettős gy, vagyis -ggy, tehát a helyes alak: higgy, nem pedig -j-vel a végén: higyj, hiszen a szótő a hisz, nem pedig a higy. Az előbbiekből következik, hogy helytelen a hidj, azaz dj-re végződő alak is, bár a tárgyas ragozásból erre is következtethetnénk. Tárgyas ragozásban ugyanis a helyes alak: hidd.

A hagyj írása önmagában egyszerű, a -j felszólító mód jelét írjuk csak hozzá, így lesz hagyj, gy-j-vel. Amivel összekeverhető, a hasonló alakú higgy. Tárgyas ragozásban felszólító módban: hagyd vagy hadd.

Az eredeti adás 2018. április 19-én hangzott el a Kolozsvári Rádióban.

Neked mi a véleményed?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .