Szóköz podcast

Ikes igék ragozása

Iszom vagy iszok? Lakom vagy lakok? Az ikes igék szabályos ragozása minden bizonnyal sok kisdiák rémálma, de felnőtt korunkban is gondot okozhat olykor, hogy hogyan is kellene használni ezeknek a szavaknak a ragozott formáját. Mielőtt bárki ijedten kapcsolná ki a rádiót, megjegyzem: a szabály, teljes egészében, már igencsak régóta nem használatos, így talán nem is annyira szigorú, mint az iskolában tűnt…

Az ikes ragozás kimeríthetetlen téma, a kardos nyelvvédők egyik kedvenc vesszőparipája, a magyar alaktan egyik legfurcsább vonása, a legrégebbre visszanyúló ingadozások egyike, szóval: izgalmas. Ez a típusú ragozás egy, az irodalmi nyelvre jellemző, visszaszorulóban lévő igeragozási típus a magyar nyelvben az alanyi (általános) és a tárgyas (határozott) ragozás mellett, amely a jelen idejű egyes számú alakokban, elvileg mindhárom igemódban (kijelentő, felszólító, feltételes) érvényesül. Eszerint az eszik ige ragozása egyes szám első, második és harmadik személyben a következőképpen alakulna: kijelentő módban eszem, eszel, eszik; felszólító módban egyem, egyél, egyék; feltételes módban pedig enném, ennél, ennék (vagyis ő ennék valamit). Gondolom, az ikes ragozás feltétlen híveinek is azonnal feltűnt, hogy csupán az egyes szám első személyű alakban használjuk esetleg ma már a szabályos ikes ragozást, az egyem helyett azonban az egyek, az egyék helyett az egyen, az enném helyett az ennék (én) és az ennék (ő) helyett pedig az enne használatos még irodalmi szövegekben is.

A teljes ragozási paradigmát egyébként is nehéz betartani, meglehetősen bonyolult és sokat változott, egyszerűsödött már történetileg is az elmúlt évszázadokban. Az ikesnek látszó mászik, hazudik szavaknak szabályos 1. személyű alakja nem mászom, hazudom, hanem mászok, hazudok. Ezek ugyanis nem állandó ikes igék, csak 3. személyű alakjuk az. Azért is nehéz betartani, mert a nyelvjárások többségében, vagyis nagyon sok ember saját nyelvváltozatában nincs ikes ragozás, és valóban az iskolai anyanyelvoktatásban sem olyan erőteljes már ennek a ragozási formának a megkövetelése, mint volt néhány évtizeddel korábban.

Nem is beszélve arról, hogy igénként is változik az „ikes ragozású alakok” elterjedtsége, például az eszek, iszok, alszok talán furcsább, míg a vacsorázok, törekszek vagy az értetlenkedek teljesen természetes. Ebben meg az illető tövek gyakoriságának van szerepe, hiszen a leggyakrabban használt ikes igéket (eszik, iszik, alszik stb.) ragozzuk a legkonzervatívabban, mert azoknak a régebbi alakjait halljuk gyakrabban. A legkevésbé „ikes ragozású” igék pedig ma is azok, amelyek eredetileg nem voltak ikesek, például a hazudik igének én sosem hallottam olyan alakját, hogy hazudom (a hazudok helyett) vagy hazudnám (a hazudnék helyett).

Végezetül egy irodalmi példát hoznék József Attila Kertész leszek című verséből: „Tejet iszok és pipázok, / jóhíremre jól vigyázok.” Ezek után döntse el mindenki maga, hogy elfogadja-e vagy sem az iszok, eszek, alszok stb. formákat.

Az eredeti adás 2018. április 20-án hangzott el a Kolozsvári Rádióban.

Neked mi a véleményed?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .