Szóköz podcast

Kvaterkázás 11. – A „szentháromság”

Wacha Imre Kvaterkázás. Anekdoták a XX. század második felének nyelvészeiről, nyelvművelőiről című könyvét az egyetemi évekkel kezdi. Visszaemlékezései az ’50-es évek elejére nyúlnak vissza, amikor is a nyelvészet mint nem átpolitizálható tantárgy léte veszélybe került. A helyzetet az mentette meg, hogy Sztálin elvtárs megírta nyelvészeti tanulmányait, s ezek után már nem lehetett tiltakozni a nyelvészet ellen. Ebből az időből való a következő történet.

Nagyjából ekkor történt a következő eset, amely jellemző a korra, az ’50-es évek elejére, a kor bizalmatlansági légkörére, benne az egyetem, az ELTE légkörére is.

Az ELTE BTK Múzeum körúti főépületében, az épület központi tengejében az eléggé széles és eléggé kényelmetlen főlépcső a félemeleten ketté vált, és egy kis pihenő után jobbra-balra kanyarodva két lépcsősorral haladt tovább az első emeletre. A két lépcsősorral szemben a főépület utcai frontjára néztek a díszterem ablakai.

A főlépcsőnek a félemeleti pihenője eléggé nagy volt, három nagy ablak nézett a főépület belső udvarára, s befelé a lépcsőkre. A három nagy ablak előtt – alatt – egy-egy kb. másfél méter magas, vörös lepellel borított posztamensen állt a „szentháromság” egy-egy személyiségének – nem emlékszem pontosan –, Marx-, Engels- és Leninnek vagy Leninnek, Sztálinnak és Rákosinak hatalmas, ember nagyságúnál és nagyobb bronzosított gipsz mellszobra.

Egy napon reggelre az egyik szobor összetörve a földön hevert. Azonnal kiszállt az ÁVO. Az egyetemnek ezt az épületét lezárták, lélek a kapukon se be, se ki. Vizsgálat, nyomozás az ellenforradalmi tett, szabotázs stb. miatt. Aztán kiderült, hogy a posztamensnek vörös borítóvásznába a portás egyik bagzó macskája akadt bele, az rántotta meg a leplet és döntötte fel a szobrot.

Az eseményt – az orvosi egyetemre áttéve – sokkal hangulatosabban megírta egy kisregényében Albert Gábor. Még azt is hozzátette, hogy a forduló után az egyik lépcsősor falára nagy vörös betűkkel ez a felirat volt feltűzdelve: „A kapitalizmus a szakadék szélén van.” A másik lépcsősor felirata: „Mi egy lépéssel mindig megelőzzük a kapitalizmust.”

Wacha I.: i. m. 11-12. old.

Az eredeti adás 2018. május 13-án hangzott el a Kolozsvári Rádióban.

Neked mi a véleményed?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .