Szóköz podcast

Advent

A karácsony előtt négy héttel kezdődő advent is bővelkedik a babonákban, a későbbiekben ezekből is szemelgetek – de az advent elsődlegesen mégiscsak a várakozás időszaka.

A vízkeresztig tartó karácsonyi ünnepkör, s egyben az egyházi év is az advent első napjával kezdődik, általában november utolsó vagy december első vasárnapján, attól függően, hogy december 25-e milyen napra esik – ez évben, december 3-án ünnepeljük advent első vasárnapját. A latin az Úr eljövetele jelentésű kifejezésből rövidült advent szóval jelölt időszak kialakulása az V-VI. századra nyúlik vissza, eredetileg heti háromnapos böjttel, mindennapi hajnali misével (rorátéval), melyeket a régi magyar nyelvben angyali vagy aranyos misének neveztek.

Az adventi koszorú készítése jóval későbbi, és már protestáns hagyomány: 1839-ben egy német evangélikus lelkész készített először hasonlót, egy felfüggesztett szekérkerékre helyezte el a gyertyákat, melyekből akkor még minden napra jutott egy. Manapság legelterjedtebb a hagyományos, az advent négy vasárnapját szimbolizáló négy fehér vagy négy piros, vagy (katolikus hagyomány szerint) három lila és egy rózsaszín gyertyával díszített, fenyőágakból készült koszorú. Ez utóbbinál a katolikus liturgia színszimbolikája érvényesül: a lila a bűnbánat színe, a böjti időszakban azonban a harmadik vasárnap már az örömé: ekkor gyújtjuk meg a rózsaszín gyertyát. De a kreatív, saját készítésű dekorációk korában a formának csak a képzelet szabhat határt!

Sokakban felmerülhet a kérdés, hogy melyik a helyes alak: advent vagy ádvent? A bizonytalanságot az okozhatja, hogy 1954-ig érvényben lévő helyesírási szabályzat még az ádvent alakot tartotta helyesnek – vagyis sokan ezt az írásmódot ismerték meg, majd az 1984-es 11. kiadás az ékezet nélküli alakot fogadta el. A beszélt nyelvben azonban, és az új helyesírási szabályzat szerint már mindkét alak elfogadott.

De mire is várakozunk advent idején? Pilinszky János így fogalmazott: „Mire is várakozunk ádvent idején? Jézus születésére, arra, hogy a teremtett világban maga a teremtő Isten is testet öltsön. Arra várakozunk, ami már réges-régen megtörtént.”

Az eredeti adás 2017. december 1-jén hangzott el a Kolozsvári Rádióban.

Neked mi a véleményed?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .