A Szóköz podcast fejléce

Szómagyarítás

A Magyar Nyelvi Szolgáltatóiroda, a Manyszi nyolc éve indította el szómagyarító.hu oldalát, amint írják, azért, „mert sok országgal ellentétben Magyarországon nincs hivatalos fóruma az idegen szavak honosításának, új hazai szavak keletkezésének. Szómagyarítások, új szavak így is keletkeznek, de ezek egy része támogató közeg nélkül nem tud elterjedni. Külön-külön sokan próbálkoznak a szómagyarítással (pl. orvosok, műszaki értelmiségiek), de éppen a legtöbbek által használt köznyelvnek nincs ilyen fóruma.”

Az elmúlt években 12.141 magyarítás érkezett 5.035 idegen szóra, melyek között vannak első hallásra igencsak megmosolyogtatóak, de akadnak olyanok is, amelyek tökéletesen beépültek nyelvünkbe. A praktika szóra talált gyakrány kifejezést, vagy a szerelemdalt a szerenád helyett például még sehol sem hallottam, de a praktikusnak a gyakorlatiassal vagy a prioritásnak az elsőbbséggel, fontossági sorrenddel való helyettesítését messzemenően el tudom képzelni bármilyen szövegben. Az illusztrál helyett is tökéletes a szemléltet, a szeparatista helyett a szakadár, vagy a dubiózus helyett a kétes.

Vannak olyan kifejezéseink, amelyek már eléggé régóta elkezdtek teret hódítani maguknak anyanyelvünkön az idegen eredetű mellett. Ennek ellenére egyik legjobb barátom csodálkozva mondta néhány napja, hogy jééé, hát erre a szóra van magyar megfelelő! Meglepettségét talán az okozhatta, hogy valami miatt (lustaság? feltűnési kényszer?) sok esetben előnyben részesítjük az idegen kifejezést. Pedig mennyivel egyszerűbb (mondom én) a matéria helyett anyagot, az orientálódik helyett tájékozódikot, vagy az import helyett behozatalt mondani.

Az emlegetett „újonnan” felfedezett kifejezés a műhelymunka volt, mely szerintem tökéletes megfelelője bármilyen szakirányú workshopnak – de adott esetben műhelygyakorlatnak vagy alkotóműhelynek is lehet magyarítani. Talán nem ennyire elterjedt, de egyre inkább teret nyer magának a villámcsődület is a flashmobbal szemben.

A továbbiakra kíváncsi, vagy magának is volna javaslata szómagyarításra, bátran keresse fel a szómagyarító.hu oldalt!

Az eredeti adás 2018. május 30-án hangzott el a Kolozsvári Rádióban.

Neked mi a véleményed?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .