A Szóköz podcast fejléce

Vesszőparipa

Több alkalommal is emlegetem, hogy ez vagy az a téma vesszőparipám. Mindannyian tudjuk, hogy mit jelent a kifejezés, használjuk is, De megpróbáltam utána járni, hogy honnan eredhet. Bár a Tinta Kiadó 5 lexikonát is fellapoztam, nem sok sikerrel jártam, ehhez mérten a mai Szóköz is kissé kurta-furcsára sikeredett…

Mivel szólás jellegű kifejezésről van szó, elsőként a Szólások, közmondások eredete című, Bárdosi Vilmos-kötetben kerestem, de ott egyáltalán nem találtam ilyen címszót, amint Grétsy László – Kemény Gábor Nyelvművelő kéziszótárában sem. A Kiss Gábor szerkesztette Régi szavak szótára, régies nyelvezettel és érthető módon csak az elsődleges jelentését adja meg: „gyermekek játékszere, valamely vesszőt a lábuk alá vesznek, s úgy szaladgálnak, mintha lovon ülnének”.

Az Értelmező szótár+ már megadja mindkét jelentését. Elsődleges, ritka és régies értelmezésében megegyezik az előbb említett bottal. Másodlagos, átvitt jelentését általában rosszalló éllel mondjuk, makacsul emlegetett gondolatot értve alatta. Pl. Az a vesszőparipája, hogy a magyar helyesírásból törölni kell az ly-t. Szinonimákat is megad, ez utóbbi, átvitt értelemben: rögeszme, hóbort, mánia, vagy bizalma stílusban dili.

A szó keletkezéstörténetének már Zaicz Gábor Etimológiai szótárában olvastam utána, s ez az egyetlen hely, ahol valamelyes érintve van a másodlagos jelentés kialakulása is. Zaicz szerint az 1800-as évek elején került nyelvünkbe, „német mintára keletkezett összetett szó”, a Steckenpferd, ’botra illesztett lófej mint gyerekjáték; kedvtelés’ jelentésű szó tükörfordítása. A szócikk így folytatódik: „Az elvont jelentés kialakulása a németben az angol hobby(-horse) ’kedvenc gondolat, foglalatosság, hobbi’, (…) hatására következett be.” Az tehát világos, hogy, még ha eleinte nem is kifejezetten negatív felhangú kifejezésként, de ’kedvelt gondolat’ jelentésben is a németből került a magyarba, s talán az angolból a németbe. De hogy miért lett bármelyik nyelvben éppen ez a szó, a vesszőparipa a rögeszmés gondolat szinonimája, arra eddig nem sikerült fényt derítenem… Talán mert éppoly haszontalan dolog makacsul ragaszkodni hozzá, mint egy gyermeknek a vesszőlovacskájához?…

Aki tudja, kérem, ossza meg velem is!

Az eredeti adás 2018. június 6-án hangzott el a Kolozsvári Rádióban.

Neked mi a véleményed?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .