A Szóköz podcast fejléce

Enyém, tiéd, övé

Bencze Imre Édes, ékes apanyelvünk versében (melyet Sinkovits Imre legendás előadásából ismerhetünk leginkább) a magyar nyelv kacifántos szépségeiről ír, úgy is mondhatnánk, hogy arról, ami miatt például egy idegennek nehéz megtanulnia magyarul. Sőt, nem is csak egy idegennek, egy magyar anyanyelvű kisgyerek is bajba kerül olykor, mint például ebben az esetben:

„Pisti így szól: kimosta anyukám a kádat!
Viszonzásul kimossa anyukád a kámat?
Óvodások ragoznak: enyém, enyéd, enyé;
nem tudják, hogy helyesen: tiém, tiéd, tié.”

Merthát ugyanbiza hogy lehet úgy ragozni, hogy enyém, tied, övé, amikor ezek nem is hasonlítanak egymásra?!

Természetesen felnőttként tudjuk, hogy a fentiek az én, te, ő névmások birtokos alakjai, nem is okoz nehézséget ragozásuk, de azért pár percet szentelhetünk nekik, annál is inkább, mert a Tinta Kiadó Nyelvművelő kéziszótára is szentel nekik egy közös szócikket.

Az egyes szám I. személyű enyém birtokos névmás helyett a népnyelvben gyakori az enyim változat. A tied, mienk, tietek mellett a beszélt ynelvben viszonylag elterjedten él a tiéd, miénk, tiétek forma is.

Az birtokjellel fölösen megtoldott enyimé, tiédé, mienké, övéké alakok a köznyelvben kerülendők, például ez az ház az enyimé, az meg a tiedé (helyesen: ez a ház az enyém, az meg a tied vagy tiéd). ha azonban a birtokjelnek valóságos funkciója van, természetesen nem helytelen az enyémé, tiedé, övéé, mienké, tieteké, övéké forma sem: ott az a kémény az enyémé (ti. az én házamé), az meg a tiedé (mármint a te házadé). Ez a használat azonban meglehetősen ritka.

Újabban terjed a több birtokra utaló egyes szám I. személyű enyéim helyett az enyémek, vagy enyimek. Ezek bizalmas-pongyola alakok Grétsy László és Kemény Gábor szerint, csak a kevésbé igényes élőbeszédben fogadhatók el.

Elvétve a birtokos névmás egyes szám I. és II. személyű alakja is szerepelhet ragtalan tárgyként: vidd el az enyém is, illetve a tied is! (De inkább: vidd el az enyémet is, illetve a tiédet is.)

Az eredeti adás 2018. október 5-én hangzott el a Kolozsvári Rádióban.

Neked mi a véleményed?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .