A Szóköz podcast fejléce

Május elseje

Május elseje sokunkban (és értem azalatt nemcsak az 50-es korosztálynál idősebbeket, hanem akár az én, harmincas korosztályomat is) eléggé rossz szájízzel jár együtt. „Kommunista ünnep” mondogatják sokan, és annyiban nem is tévednek, hogy a munkások jogai és lehetőségei a nemzetközi szocialista és munkásmozgalmak térnyerésével és növekedésével együtt bővültek, mely során a hagyományos munkásünnep a 20. század folyamán lassan nemzeti ünneppé nőtte ki magát. Ezzel párhuzamosan politikai megfontolásból az eredetileg a „munkások ünnepének” hívott napot a „munka ünnepévé” változtatták a szocialista blokkban. Az elnevezés a diktatúrák bukása után is megmaradt a volt szocialista országokban, s manapság valamiféle fonák nosztalgiával párosul.

Ennek ellenére május elseje története régebbre nyúlik vissza. 1886. május 1-jén a chicagói munkás szakszervezetek sztrájkot szerveztek a nyolc órás munkaidő bevezetéséért. Néhány évvel később, 1889-ben a II. Internacionálé döntése alapján ünneplik a munka nemzetközi ünnepét május elsején. Burget Lajosnak a Tinta Kiadónál megjelent Retró Szótára szerint mindig a munkások impozáns demonstrációja volt, igazi forradalmi közösségi ünnep keretében. A szocializmus időszakában ezt a proletár-internacionalizmus ünnepének kiáltották ki, az ilyenkor rendezett felvonulások a hatalmon lévő párt dicsőítésére irányultak, központilag vezérelt vidámsággal egybekötve, egy adott politika szolgálatában álltak. Ez adott alkalmat, folytatja Burget, a vezetők és tömegek spontánnak ható találkozására is. Munkásünnep jellege a sörözésben és virsli-, nálunk miccsevésben nyilvánult meg.

Bár a május elsejei ünneplésnek, mint a szocialista országokban jószerével mindennek, volt egy erőteljesen antiklerikális vetülete is, a katolikus egyház sem szeretett volna lemaradni, és XII. Pius pápa 1955-ben május elsejére rögzítette  munkás Szent József, a munkások védőszentje (Jézus nevelőapja) ünnepnapját. A hagyományos társadalmakban szokásos májusfaállítás, mely a természet újjászületésének szimbóluma, az ifjúság tavaszi szokásainak Európa-szerte ismert szimbolikus kelléke, visszaszorulóban van.

Manapság a világ nagy részén szabadnap május elseje a dolgozók és iskolások számára, és néhány éve a piknikkel egybekötött majálisok is kezdenek visszatérni.

Az eredeti adás 2018. május 1-jén hangzott el a Kolozsvári Rádióban.

Neked mi a véleményed?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .