A Szóköz podcast fejléce

Csuk vagy zár?

Egy nyelv gazdagságát az is mutatja, hogy bizonyos szavakra hány szinonimát tud felsorakoztatni. A magyar nyelv ebben elég jó, bár természetesen nem lehet ez alapján rangsorolni a nyelveket. Mindamellett viszont, hogy két vagy több szó rokon értelmű, amint a megnevezés is mutatja: nem tökéletesen egyezik a jelentésük, ha máshol nem, állandósult szókapcsolatokban általában csak az egyik használatos. Ilyen szinonimák például a csuk és a zár – ma ezekkel foglalkozunk kicsit, de aki ismeri Timár Györgynek Brachfeld Sigfrieddel közösen előadott pompás jelenetét, az valószínűleg már sorolja is magában az egyéb rokon értelmű, de nem mindegy szópárokat.

No, de lássuk a zár és a csuk igéket!

Bár rokon értelműek, jelentéskülönbség van köztük. A csuk ’valaminek (például ajtónak, ablaknak, fedélnek) az elmozdításával valamely nyitást eltakar, eltüntet’. Többnyire igekötővel használjuk: becsukja a kaput, a fiókot, a könyvet. A zár: ’becsukott dolgot valamilyen eszközzel (rendszerint kulccsal) rögzít s ezáltal hozzáférhetetlenné tesz’. Például: nem elég az ajtót becsukni, kulcsra is kell zárni; börtönbe zár valakit; az üzlet vasárnap zárva van. Ezekhez képest kissé bizalmas és pongyola a börtönbe csuk, a strandot fél 8-kor csukják forma. Nem beszélve az olyan állandósult szókapcsolatokról, mint  a ki van zárva (azaz lehetetlen), melyet ugyancsak bizalmas viszonyban szoktak néha ki van csukva formában használni. Az egyszerűbb kizárt alaknak pedig még a pongyola nyelvhasználatban sem létezik párja.

Szintén átvitt értelmű, és így nem felcserélhető a zár ige a következő kifejezésekben: magába zárja a fájdalmát; karjába zárta a kedvesét; szívébe zár valakit; levelét azzal zárta, hogy…; zárja az áramkört.

A csuk és a zár összekeverése vagy bármelyiküknek a nyit ige helyett való használata zavarok forrása lehet. Bántóan hangzik például ez: kicsukja az ajtót. Ehelyett: kinyitja, esetleg ’a zár elfordításával kinyitja’ értelemben népiesen kizárja.

Hadd osszam meg még saját személyes kedvencemet, mely tökéletesen illeszkedik a fenti gondolatmenetbe. Felvidéki barátom mondta, hogy amikor egyesül szeretne lenni, becsukakozik. Elkerekedett szememet látva hozzátette: hát nem zárja be az ajtót, csak becsukja. Szóval nem bezárkózik, hanem becsukakozik…

Az eredeti adás 2018. október 8-án hangzott el a Kolozsvári Rádióban.

Neked mi a véleményed?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .