A Szóköz podcast fejléce

Egyeztetés – alany 2.

Bár sokan gondolják, hogy mivel a magyarban nincsenek nemek, nincs gondunk az egyeztetéssel sem, ez nem így van! Természetesen nyelvérzékünk általában a jó út, helyénvaló megfogalmazás felé terel, de olykor akadhatnak gondjaink.

Tegnap az alany és állítmány számbeli egyeztetéséről beszéltem, azon belül is a főszabályról, valamint azokról a részszabályokról, amelyek abban az esetben érvényesülnek, ha a mondatban egy alany van.

Értelemszerűen, ha a mondatban több alany van, az ingadozások száma még nagyobb. Ha az alanyok mind többes számúak,

… az állítmány is többes számú: a lányok meg a fiúk régebben külön tanultak.

b) Ha több egyes számú alany van a mondatban, az állítmány magyarosabb egyes számban: az alma és a barack szépen termett; Petőfi és Arany életre szóló barátságot kötött. Személyt jelentő alanyok mellett azonban nem idegenszerű a többes számú állítmány sem: Kati és Krisztián beléptek az ajtón; sőt ha az alanyok egymáshoz való viszonyáról van szó – különösen névszói állítmány esetén –, egészen természetes ez az egyeztetés: Kata és Gábor harminckét éve házastársak. Ha viszont vmelyik alanynak mennyiségjelzője v. határozatlan névelője van, jobb az egyes szám: az elnök és a két oldalzsűri nem jelez találatot.

c) Értelmezős alanyok mellett rendszerint többes számú az állítmány: az elnök és a főtitkár, a konferencia szervezői már benyújtották jelentésüket.

Grétsy–Kemény: Nyelvművelő kéziszótár. Bp., Tinta, 2005. 30-31. old.

Az alany személybeli egyeztetéséről holnap beszélek.

Az eredeti adás 2018. október 11-én hangzott el a Kolozsvári Rádióban.

Neked mi a véleményed?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .