A Szóköz podcast fejléce

Papondekli, vájdling, tót ziher

Egyik kollegám emlegette nemrég a papondekli szót, így jött szóba, hogy vajon honnan is ered ez a kifejezés. Azt mindketten éreztük, hogy német eredetű, s logikánk azt is kikövetkeztette, ha más nem, jelentéséből, hogy a papírhoz és valamiféle fedőhöz van köze. Nos, ez adta az ötletet, hogy ma néhány német jövevényszavunkkal foglalkozzam.

Az említett papondeklit a Tinta Kiadó Etimológiai Szótára csak papundekli formában ismeri, 1807-ből eredezteti a magyarban, kéregpapír jelentéssel. A német összetétel előtagja a Pappe ’kemény kartonpapír, papírlemez’, valamint gyereknyelvi jelentésben ’csiriz, pép, kása’, utótagja pedig a német Deckel ’fedő, könyvborító’ főnév. A Nyelvművelő kéziszótár hozzáteszi: ritkább alakja a papendekli vagy papondekli – nálunkfelé talán ez a legelterjedtebb.

Ritkán, de általam például használt szó a vájdling. Természetesen ez is német eredetű,  a Nyelvművelő kéziszótár szerint csak a bizalmas-vulgáris stílusban használható főnév, jelentése ’mosogatódézsa, mosogatótál’. Olykor megjelenik a vájling, vajling, vejling alakban, valamint általánosabb ’tál’ jelentésben is. Ezt támasztja alá eredete is. A magyarba 1812 körül került a német bajor-sztrák nyelvváltozatából, ’mély edény, amelynek a teteje szélesebb az aljánál’ jelentésben.

Végére hagytam egy olyan szót, illetve kifejezést, amelyet ebben a formában még sosem hallottam. Ez a tót ziher. Igen, jól hallották, tót, mint a felvidéki szlovák népcsoport. A német todsicher, azaz halálbiztos melléknév átvétele, választékos, de színtelen magyar megfelelője: egészen, teljesen biztos vagy bizonyos, kétségtelen. Ebben a formában csak a bizalmas-vulgáris beszélt nyelvben él, de, a Nyelvművelő kéziszótár szerint, onnan is kiveszőben van. Nos, tót ziher alakban lehetséges, magam és a környezetemben élők viszont igencsak gyakran használják a szótárban nem is szereplő hót(t) ziher kifejezést, melynek előtagja, a halott – holt népies alakja, a hótt, tökéletes megfelelője a német tod-nak. Hogy erre Magyarországon hogy nem jöttek rá?! …

Az eredeti adás 2018. október 29-én hangzott el a Kolozsvári Rádióban.

Neked mi a véleményed?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .