A Szóköz podcast fejléce

Két elemből álló családnevek

A kötőjelekkel már meggyűlt néhányszor a bajunk – eleve háromféle van, melyből kettőt használunk, de sokszor azokat sem tudjuk, mikor, hol, hogyan… Az összetett szavaknál, ha hat szótagnál és három összetételi tagnál többől állnak, kiskötőjelet teszünk a gyengébb összetétel határán. A kis-, vagy egyszerű kötőjelnek (mínuszjelnek) kétszerese a nagykötőjel, vagy gondolatjel. Ezt használjuk párbeszéd bevezetéseként, egy-egy közbeékelt gondolat jelzésére, intervallumok jelölésére, pl.: november 16–18. között, ez esetben a 16-os és 18-as szám közt egy nagykötőjel áll, s a 18 után pont; vagy Kolozsvár–Budapest távolság, itt szintén nagykötőjel áll a két település neve között.

Igen ám, de mi van a kettős családnevekkel vagy a szerzőpárosokkal? Az e-nyelv.hu nyelvi szolgáltatóiroda szerint a családnevek helyesírása Magyarországon a következőképpen szabályozott: a két elemből álló családi nevek csak kötőjellel anyakönyvezhetők: Orosz-Tóth Eufrozina – kis-, egyszerű kötőjellel a két családnév (Orosz és Tóth) között. A már különírt formában bejegyzett, valamint a hagyományos családi neveket (például: Baróti Szabó Dávid, Csokonai Vitéz Mihály) ez nem érinti. A különírt kettős családnevek általában jelzős családnevek: Baróti Szabó. Ezekben a nevekben a jelző és a tulajdonképpeni családnév közé nem kerül kötőjel; más esetekben a hagyomány miatt nem írunk kötőjelet. Az egymásnak mellérendelt két családnév kötőjelezését (pl. házasság esetén) Magyarországon a családjogi törvény és az anyakönyvi jogszabályok szabályozzák.

A kettős családneveket azért is célszerű kiskötőjellel írni, mert így elkerülhető a félreértés, ha esetleg szerzőpárosról van szó. A Czuczor–Fogarasi, Hadrovics–Gáldi szerzők neve esetében azonban nagykötőjellel, azaz gondolatjellel társítjuk a neveket, és általában a gondolatjel tapad, azaz se előtte, sem utána nincsen szóköz. Ha még egyértelműbbek akarunk azonban lenni, vagy esetleg kiírjuk a szerzők teljes nevét: Czuczor Gergely – Fogarasi János, vagy Hadrovits László – Gáldi László, akkor célszerű a nagykötőjelet leválasztani a nevekről egy-egy szóközzel. Ezt azonban két elemből álló családneveknél soha ne tegyük!

Az eredeti adás 2018. november 27-én hangzott el a Kolozsvári Rádióban.

Neked mi a véleményed?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .