Legyen élmény a nyilvánosság elé lépni!

Élménymegszólalás minikurzus

Élménymegszólalás
minikurzus

Tegyél szert 5 hét alatt online, az otthonod kényelméből olyan tudásra, amivel már másnaptól könnyedebben fogsz megszólalni nyilvánosan, és a kínlódást és gyomorgörcsöt felváltja a felszabadultság és magabiztosság érzése.

Lehet, hogy eddig inkább próbáltad elkerülni a nyilvános szerepléssel járó helyzeteket, vagy visszaléptél utolsó pillanatban. A nyilvánosság gondolatától is kirázott a hideg, esetleg egyszerűen meguntad, hogy nem hallanak vagy értenek. De mit szólsz, ha azt mondom, hogy néhány könnyen elsajátítható technikai alappal már holnaptól a felére csökkentheted a félelmeid erejét és végre megtapasztalhatod, hogy mennyi előnye van számodra a nyilvános megszólalásnak!

Sokkal több nyilvános megszólalási helyzet van, mint sejtenéd!

Nemrég beszédtechnika-műhelyt tartottam egy tizenkettedikes osztálynak és megkérdeztem, hogy ki az, aki életében már beszélt nyilvánosan.  Egyetlen egy fiatal emelte fel a kezét. 

Tovább kérdeztem: ki szerepelt már valamilyen versenyen, ünnepségen, mondott verset például?  Erre már jelentkezett 5-6 diák. 

Végül megkérdeztem: ki az, aki felelt már valaha?  Nevetgélve és értetlenekedve emelték fel mind a kezüket. 

Talán te is azt gondoltad, hogy megnézed, mi ez, de igazából te nem is beszélsz nyilvánosan!

Nos, az a helyzet, hogy sokkal több olyan szituáció adódhat, amikor nyilvános térben kell megszólalnod, mint ahogy te sejted! Nézzük csak meg:

Itt az idő, hogy megszabadulj attól, ami gátol!

Talán te is azok közé tartozol, aki csak azért nem fogad el egy-egy felkérést, mert már a nyilvános szereplés gondolatától is picire ugrik össze a gyomrod, talán pánikba is esel és komoly szorongást okoz.

Hiába tudod, hogy mennyivel többet érhetnél el, ha bevállalnád azt a prezentációt, elmennél arra a konferenciára vagy ha elkezdenél videós tartalmakat, netán tanfolyamot gyártani, nem tudod megtenni az első lépést.

De az is lehet, hogy úgy gondolod,  nincs is lámpalázad , mégis érzed, hogy valami nem stimmel!

Hiába vagy jól felkészült, hiába nem izgulsz, mégis erőtlennek érzed a hangod, gyakran kifulladsz, a beszéded végére kiszárad a szád, megfájdul a torkod.

Lehet, hogy minden esetben mikrofont kérsz, mert tudod, hogy anélkül nem hallanak, nem értenek, és azt gondolod, hogy ez a halk hang a te sajátosságod, védjegyed.

Persze lehetnek  súlyosabb okai is annak, hogy nem akarsz nyilvánosan szerepelni. 

Például nem szereted a nyilvános szerepléssel járó kiemelt helyzetet, mivel már többször is mondták neked, hogy nem lehet érteni amit mondasz. Vagy esetleg valamilyen beszédhibára is felhívták a figyelmed, akár te magad figyeltél fel rá. 

Lehet, hogy azt nem szereted, ahogy kinézel vagy ahogy visszahallod magad egy-egy hangfelvételen, videón.

És nem utolsó sorban: egyszerűen, személyiségedből fakadóan ódzkodsz a nyilvánosságtól, holott sokat lendíthetne az önbizalmadon is!

Talán most azt gondolod, hogy...

... nekem erre nem lesz időm!

Népszerűtlen, de igaz: arra van időd, amire csinálsz magadnak! Ráadásul jobb most rászánnod heti 20-30 percet, mint később órákat eltöltened, mert nem tudod, hogy készülj fel egy beszédre.

... fogalmam sincs, mire jó...

Ha nem egy barlangban élsz, akkor minden bizonnyal néha kell emberekkel beszélj. Netán több emberhez is kell beszélj egyszerre. Pszt! A tanácsaim jelentős része nem csak akkor áll, ha magyarul beszélsz!

... rajtam nem lehet segíteni.

Hidd el, nagyon sokan vannak így, de ez egyszerűen nem igaz. Mindenkin lehet segíteni, legfennebb egy kicsit nehezebb. Ahogy Kollár Anna mondja: nincs lehetetlen cél, csak túl rövid határidő! 🙂 

Ezek mind kifogások, amivel a saját magad és a lehetőségeid útjába állsz. Adj egy esélyt saját magadnak! Adj egy esélyt annak, hogy jobban menedzseld az idődet. Adj egy esélyt nekem, hogy megmutassam, mi mindenre használhatod ezt a tudást, amit most talán még nem is sejtesz! És add meg az esélyt, hogy megmutathasd másoknak is azt, ami benned van.

Persze nem árulok zsákbamacskát: ha lámpalázas vagy, mindig is az leszel. Ebből nem lehet „kigyógyulni”. De meg lehet tanulni együtt élni vele, meg lehet szelídíteni.

Olyan, mint egy kisállat: közel kell engedd magadhoz, hagyd, hogy megszaglásszon, megnyalogasson, igen, lehet kicsit oda is kap a kis fogaival, de te is megismered, megsimogatod, s aztán már szelíden simul oda hozzád. Nem, elhagyni sosem fog, de egyet ne feledj: TE VAGY A FŐNÖK!

De ugyanígy te vagy a főnök, ha a légzésedről, a hangodról, vagy éppen a szövegeid megszerkesztettségéről van szó. Te vagy a főnök, amikor úgy döntesz, hogy egy sorozat helyett beszédtechnikázol. Te vagy a főnök, amikor nem hagyod az utolsó pillanatra egy ünnepi beszéd vagy videós tananyag eltervezését. Te vagy a főnök, amikor kibírod akár heteken át az unalmas légző- és artikulációs gyakorlatokat, mert tudod, hogy ez kell ahhoz az alaphoz, amitől magabiztosabb leszel. 

Mire számíts, ha belevágsz a minikurzusba?

1. HÉT. Reggeli bemelegítés: „Vegyél egy mély levegőt!”

Sokan felhördülnek, amikor azzal kezdem a tréninget, hogy „na és most akkor megtanulunk szuszogni!” – hiszen szuszogni mindenki tud! Igen, ez pontosan így van, viszont az élettani légzés és a beszéd-, valamint a technikai légzés két (de inkább három) különböző dolog!

A mélylégzés alapjainak elsajátítása mellett elmondom neked, hogy ez miért olyan nagyon fontos, és kipróbáljuk, hogy hogy tudod „gyomorból” „feldobni” és előre hozni a hangodat

Ezt a hangot aztán már lehet erősíteni a rezonancia fejlesztésével és a szép, nyílt artikulációval.

2. HÉT. Délelőtti foglalkozás: Játssz a hangoddal!

Ha van kistestvéred vagy gyereked, és olvastál/olvasol neki mesét, az két szempontból is szuper. Egyrészt jó a kisgyereknek 😊, másrészt viszont akkor te már tudod, hogy a hangoddal mennyiféle személyiséget életre tudsz kelteni!

Persze, egy nyilvános beszédben nincs arra szükséged, hogy megszólaltasd a gonosz boszorkányt vagy a jóságos öreg királyt, de arra igen, hogy a különféle lényeges vagy kevésbé lényeges információkat kiemeld!

Nagyon fontos ráérezni az adott (jelen esetben a magyar) nyelv ritmusára, dallamára, ugyanakkor a szövegnek magának a ritmusát is érezni, érteni kell. Erre jönnek rá nonverbális, de vokális elemekként a hangsúly, hanglejtés, tempó, hangerő

3. HÉT. Ebéd utáni rejtvényfejtés: „Piftike, ifol muftot?”

Ha tudod a vicces mondás folytatását, akkor egyszer nevess egy jót! (Ha nem tudod, elmondom a videóban, bár nem egészen nyomdaképes! 😅)

Sokan gondolják azt, hogy a beszédhibákkal van a legtöbb probléma. Persze, ha a fentihez hasonló mértékű a pöszeséged, akkor lesz vele dolgod (sőt, ilyen esetben valószínűleg beszédtanár nem is elég!), de van olyan beszédhiba, aminek az okozója voltaképpen a rossz/lusta artikuláció vagy éppen a nem megfelelő levegővétel. Mindenesetre, ezen alkalmon azért bemutatom a leggyakoribb beszédhibákat és arra is adok tippet, hogy egyet-egyet hogy lehet felismerni vagy akár korrigálni, ha nem túl súlyos.

4. HÉT. Délutáni műhelymunka: A jó beszéd alapja – a jó szöveg!

Néha az az érzésem, mintha a szöveget írók és szöveget mondók két külön univerzumban élnének! Holott még akkor is, ha szabadon adsz elő, szükséged van/lehet valamilyen jegyzetre vagy a kivetített prezentációra, hát még, ha mondjuk felolvasnád a szövegedet! (Pszt! A felolvasásnak nem kell unalmasnak lennie!)

Ezen a napon elmondom, hogy mik azok a kihagyhatatlan lépések, amiket meg kell tenned az esetek 99%-ában, hogy nyugodtan aludj a nagy nap előtt. Elmondom, hogy miért fontos a helyesírás és a szöveg/jegyzet átnézése akkor is, ha nem fog nyomtatásban megjelenni, és külön kitérek arra, hogy ez mennyire nem elhanyagolható szempont akkor sem, ha másnak írsz szöveget!

5. HÉT. Beszélgetés a tábortűznél: Te vagy a főnök!

Mondanám, hogy így a minikurzus végére, a tábortűzhöz egy könnyed témát hoztam, de tudom, hogy sokan kimondottan ezért a témáért vagytok itt… 

Valóban, a lámpalázat nem lehet leküzdeni, de van egy sor olyan praktika, amivel egészen jól kordában lehet tartani. Ehhez szorosan kapcsolódik a nonverbális eszközök (gesztusok, mimika, testtartás stb.) tudatosítása és használata is, hiszen ezekkel néha mi magunk árulunk el olyasmit magunkról, amit egyáltalán nem szeretnénk!

Összegezzük!

Ha meggyőztelek, hogy érdemes belevágnod ebbe az 5 hetes alapozó fejlesztésbe, nincs más dolgod, mint a lenti gomra kattintani és kitölteni az űrlapot!

Az 5 hetes minikurzus ára

 23.800 Ft 

(AAM)

Tarts velem az Élménymegszólalás minikurzuson, hogy ezentúl ne a gyomorgörcs legyen az első, ami a nyilvános szereplésről eszedbe jut!

✅Mikor ajánlom neked?

 • ha meg kellene szólalnod közönség előtt, de nem mersz
 • ha beszélsz nyilvánosan, de úgy érzed, van még mit javítanod a beszédeden
 • ha érdekel a beszédtechnika
 • ha még soha nem is hallottál a beszédtechnikáról, de izgat a téma 😉
 • szeretnéd tudatosan jobbá tenni a beszédedet, ezzel átadhatóbbá tenni a mondanivalódat
 • ha kíváncsi vagy, hogy mik azok az alapok, amikkel nemcsak a beszédedet, de a mindennapi életedet és jobbá, könnyebbé teheted
 • halknak, erőtlennek érzed a hangod, esetleg mindig kifulladsz, ha hosszabban kell beszélned
 • nyitott vagy az újra és szeretsz tanulni
 • elkötelezett vagy abban, hogy folyamatosan fejleszd magad
 • hiszel abban, hogy azzal, amit csinálsz, jobbá teszed a világot ❤️

❌És mikor nem ajánlom?

 • ha már képzett beszélő vagy – nem biztos, hogy tudok újat mondani
 • ha olyan beszédhibád van, amit beszédtanár nem tud korrigálni – például logopédusra, műtétre volna szükséged, vagy épp pszichológusra
 • ha nem küzdesz lámpalázzal
 • mindig, minden helyzetben magabiztosan tudsz fellépni
 • ha úgy gondolod, hogy soha az életben nem lesz szükséged arra, hogy a nyilvánosság elé állj
 • ha nem szereted az ilyen típusú online tanulást
 • ha nem tudsz elköteleződni – a te munkádra is szükség lesz a fejlődéshez

Miért válassz engem? 🌹

Dr. Széman E. Rózsa vagyok,

a mentorod a magabiztos, tiszta, meggyőző és önazonos megszólalásod felé vezető úton!

22 éve szerettem bele a légzés és beszéd fejlesztésébe, ekkorra nyúlik vissza az élőszó erejébe vetett szenvedélyes hitem.

Hiszek benne, hogy a beszédünk „öltöztet” és árulkodik rólunk. Hiszem, hogy nincs helytelen, csak nem helyénvaló beszéd, épp ezért szenvedélyem az érthető, mindig az alkalomnak megfelelő megszólalás. Hiszem, hogy a legtöbb ember egy pici odafigyeléssel csodákra képes a beszédét illetően.

És mindenekelőtt: hiszek BENNED, hogy a támogatásommal ki tudod hozni magadból a legjobbat!

SzER portré 4. Fotó: Schwarczenberger-Ludván Gyöngyi

Gyakori kérdések

Nem, de javaslom, hogy haladj hetente. Ne legyen ez az n-edik olyan tanfolyam, ami a „fiókod” mélyén lapul, mert ott nem veszed semmi hasznát. Még ha nem is válaszolsz minden kérdésre a munkafüzet végén, hallgasd meg legalább a videót, hogy tudd, miről is van szó.

A minikurzus elérhető marad, de ezen az áron legfeljebb jövő tavaszig. Szóval én azt javaslom, hogy csapj le rá minél hamarabb!

Természetesen nem. 🙂 Ez sokkal általánosabb és sokkal inkább fókuszál a miértekre, az online tanfolyam konkrétabban foglalkozik a légzés és beszéd technikájával. Ha úgy tetszik: ez jó alapozás ahhoz a kurzushoz. 

Persze, hogy van, ha szükségét érzed! Egy tanfolyam soha nem lesz olyan személyre szabott, mint amikor egy szakemberrel kifejezetten a te problémáidra kerestek megoldást.

Írj nekem a hello@beszedesszoveg.hu címen vagy Insta-üzenetben, igyekszem minél hamarabb válaszolni!