Ön/bizalom, határozottság, magabiztos kommunikáció

Csoportos workshop

pexels-andrea-piacquadio-3830752

Érdekel a beszédfejlesztés, de az egyéni mentorálástól még tartasz? Jelenleg nem fér bele egy nagyobb program az életedbe? Szeretnéd csapatépítő, bizalomerősítő, kommunikációs gyakorlatokkal is segíteni a fejlődésedet?

Ez esetben éppen neked találtam ki a csoportos kommunikációs workshopomat!

Előfordult, hogy amikor meg kellett volna szólalnod, gombóc volt a torkodban? Hogy beszéd közben kiszáradt a szád? Összeakadt a nyelved, és nem tudtad kibogozni a szót, amibe belegabalyodtál? Megfájdult a torkod a prezentáció végére, vagy esetleg teljesen elerőtlenedett a hangod? Hogy hirtelen úgy érezted, elfogy körülötted (és benned) a levegő?

Ha szoktál közönség előtt beszélni, szeretnéd, ha könnyedén, erőlködés nélkül, számodra és a hallgatóságod számára is élvezetesen adnál elő, ugyanakkor szeretsz kapcsolódni más emberekkel, akkor itt a helyed!

Talán tapasztaltad már, amikor hallgattál valakit egy podcasten vagy a rádióban, hogy ha nem értettél meg pontosan valamit, mert az illetőnek rossz volt a kiejtése, nem jó szórendet használt, vagy nem megfelelően hangsúlyozott, akkor egy darabig csak arra tudtál koncentrálni, hogy kitaláld, mit is mondhatott – és így talán érdekes információkat veszítettél el. Temperamentumtól függően az emberek egy perc alatt átlagosan 130–200 szót mondanak el. Ez akár egy fél oldalnyi szöveg is lehet! Gondold el, ha csak 40-50 másodpercig nem figyel valaki a mondanivalódra, mennyi értékes és fontos gondolatodról maradhat le! 

A fenti problémáknak a gyökere nagyon sok esetben a nem megfelelő technikai felkészülés. De ne aggódj: mindez tanulható, és én segíteni tudok neked ebben! Ráadásul, mivel kiscsoportban dolgozunk, az emberek előtti fellépést is gyakorolhatod!

Persze, a beszéd nem minden! 

Bár munkámban a tiszta beszédre fektetem a hangsúlyt, kutatások igazolják, hogy kommunikációnknak nagyjából 70%-a nonverbális csatornákon zajlik. És itt nem csak a hanghordozásra, mimikára és gesztusokra kell gondolnunk! A megjelenésünk, illatunk (!) ugyanúgy kommunikál rólunk, és alátámasztja, vagy rosszabb esetben hitelteleníti azt, amit mondunk.

Ha megengeded, hogy segítsek neked, akkor a légzéstechnikán, hangképzésen, hangerőn, a hangzók tiszta ejtésén és a hanglejtésen, hangsúlyon túl megtanítalak arra is, hogy hogyan tudsz önazonosan, hitelesen előadni és magabiztosabban kiállni a közönség, hallgatóság elé. 

Nem vagyok coach, de abban tudok segíteni neked, hogy technikailag hogyan támogasd a megszólalásod, és 100%-ig biztos vagyok benne, hogy ez növelni fogja a magabiztosságodat!

SzER portré. Fotó: Schwarczenberger-Ludván Gyöngyi

Nem vagyok coach, de abban tudok segíteni neked, hogy technikailag hogyan támogasd a megszólalásod, és 100%-ig biztos vagyok benne, hogy ez növelni fogja a magabiztosságodat!

De ne feledd: én csak segíteni tudlak, MINDEN RAJTAD MÚLIK!

Csak akkor tudunk közösen eredményeket elérni, ha elkötelezetten törekszel arra, hogy a gyakorlással egyre jobb és jobb legyél. Ha egy személyi edzővel eléred az álomalakodat, utána nem kell tovább folytasd az edzést, hogy meg is tarthasd? A beszédszerveinket ugyanúgy kell edzeni, és nem csak az arcizmainkra, nyelvünkre (ami szintén izom 🙂 ) gondolok. Természetes, ha nem jut idő minden nap 5-10 perc légzés- vagy beszédtechnikára. De ahhoz, hogy az elért eredmények tartósak legyenek, rendszeresen gyakorolni kell.

Hogy működik a csoportos kommunikációs workshop?

Ha hosszú távú eredményekről, enyhe beszédhibák javításáról van szó, a személyes találkozásban és önálló munkában hiszek leginkább. Már egy koncentrált, több órás képzés is csodákat tud tenni, ha az idő alatt, amíg ott vagy, ki tudod zárni az összes zavaró tényezőt, és csak a gyakorlásra összpontosítod a figyelmedet.

A csoportos workshop esetében egy alkalommal találkozunk egy egész napos (szünetekkel együtt 8 órás) képzésre. A workshopot csapatépítéssel és bizalomfejlesztéssel kezdjük. Erre az egymást nem ismerő csoporttagok esetében különösen nagy szükség van, hiszen együtt kell dolgozzunk egy napon keresztül, de összeszokott csapat esetében sem mellőzhető, mivel ez egy még ismeretlen terület. 

Minden résztvevő kap egy munkafüzetet egy olyan alap beszédtechnika gyakorlatsorral, amelyet bármikor elővehet és a későbbiekben otthon is gyakorolhat.

A workshopra egy szombati napon, 10 és 18 óra között kerül sor, másfél órás modulokban, 15-20 perces szünetekkel. A második etap után hosszabb ebédszünet. Vizet biztosítok, az ebédjéről mindenkinek magának kell gondoskodnia, azzal a megkötéssel, hogy a harmadik modul megkezdéséig teljen el legalább fél óra az étkezés után (az evés rontja a beszédkészséget).

Tervezett órarend:

10:00–11:30 I. modul
15 perc szünet
11:45–13:15 II. modul
1 óra ebédszünet
14:15–15:45 III. modul
15 perc szünet
16:00–17:30 IV. modul
igény szerint kötetlen beszélgetés, kérdések

A résztvevők száma ideális esetben 8–12 fő, de minimum 8 fő jelentkezése szükséges. (Cégekkel, egyesületekkel, munkacsoportokkal stb. egyéni megegyezés szerint.)

pexels-ingo-joseph-609771

A résztvevők száma ideális esetben 8–12 fő, minimum 8 fő jelentkezése szükséges. (Cégekkel, egyesületekkel, munkacsoportokkal stb. egyéni megegyezés szerint.)

Milyen témákat, területeket fogunk érinteni? 

A csoportos kommunikációs workshopok alatt azonos séma szerint haladunk a tematikában, de természetesen a csapat igényei szerint nagyobb hangsúlyt fektethetünk bizonyos kérdésekre, feladatokra. 

I. MODUL: bemelegítés, ráhangolódás, bizalomfejlesztő gyakorlatok, légzés

Ahhoz, hogy a lehető legjobbat tudd kihozni magadból, bíznod kell magadban és a csoporttársaidban is. Éppen ezért elengedhetetlen némi csapatépítő, bizalomfejlesztő gyakorlat, a hangulat oldására, valamint az ideális eredmény elérése érdekében.

Emellett ebben a modulban megismerkedünk a légzésünkkel, hiszen ez mindennek az alapja. A megfelelő légzéstechnika kialakítása nagyban meg fogja könnyíteni nemcsak a nyilvános beszédedet, de akár a mindennapi életedet is.

 • Csoportos és páros bizalomfejlesztő, csapatépítő gyakorlatokkal megalapozzuk az eredményes munkát és a jó hangulatot.
 • Megtanuljuk a hasi (rekeszizom-) légzést, hogy a lehető legjobban kihasználd a tüdőkapacitásodat.
 • Segítek, hogy megérezd: a hasizmokkal hogyan tudod kontrollálni a levegő adagolását.
 • Az erőteljes légzőgyakorlatokkal megalapozzuk az erőteljes hangadást.

II. MODUL: hangadás, kiejtés

Erőtlen, netán majdnem suttogó hang? Vagy éppen ellenkezőleg: kemény, már-már reszelős hangindítás? A tiszta, erőteljes, mégis könnyed beszéd következő alapköve a megfelelő hangadás. Ehhez ismernünk kell a hangunkat, és nem szabad félnünk megszólalni. 

Ha pedig ez már megvan, akkor ne féljünk kellőképpen kinyitni a szánkat sem! Bár a hétköznapi beszéd természetesen sokkal megengedőbb, ha nyilvánosan szólalunk meg, jó, ha az artikuláció minden csínjának-bínjának is a birtokában vagyunk.

 • Segítek a rezonátorüregek bekapcsolásában (a szájon, orron kívül a mellkas és bordakosár), amik a hangot felerősítik, ezzel megtanuljuk, hogy hogyan lehet úgy hangosan beszélni, hogy nem kiabálunk.
 • Segítek a helyes artikuláció kialakításában, a magánhangzók és mássalhangzók megfelelő formálásában.
 • Felhívom a figyelmet az esetleges enyhébb ejtésbeli beszédhibákra.
 • Cél, hogy megtaláld a saját erőteljes, magabiztos hangodat.

III. MODUL: hangsúly, ritmus

Azt hihetnénk, hogy mindennapi beszédünkben nem figyelünk különösebben rá, de gondolj csak bele: hányszor mondtad magadban, hogy „jó, jó, azt mondta, hogy nincs semmi baj, na de milyen hangsúllyal mondta!” – ugye-ugye? 🙂

A ritmussal is ugyanúgy tudjuk terelni a hallgatóink figyelmét, mint a hangsúllyal (vagy akár hangerővel). Ehhez azonban az szükséges, hogy érezzük! Hogy különbséget tudjunk tenni a a hangok időtartama között, hiszen ez adja meg a szöveg lüktetését.

 • Az anyanyelvünkre jellemző hangsúlyok tudatosítása.
 • Megtanuljuk, hogy mik azok a szólamhangsúlyok, és hogy tudunk a hangunkkal játszani az információk kiemelése érdekében.
 • Megtanulunk gyorsan is tisztán beszélni.
 • Tudatosítjuk, hogy mi a különbség a gyors/lassú beszéd és a különféle beszédhibák között.

IV. MODUL: összetett gyakorlatok

Az eddigi területek gyakorlatai persze nem lehetnek meg önmagukban. A nap végére eljutunk oda, hogy komplex gyakorlatokkal mélyítsük el a tudásodat.

Ezeknek a gyakorlatoknak az esetében már nemcsak egy-egy, hanem egyszerre az összes területre koncentrálunk, amellett, hogy a gondolataink tartalmi részére is figyelünk.

 • Komplex szöveggyakorlatokkal léptetjük életbe az eddig tanultakat.
 • Felolvasással és helyzetgyakorlatokkal is támogatjuk a légzés- és beszédtechnikai rutint.
 • Szituációs gyakorlatokkal segítjük a kommunikációs készség fejlesztését.

BÓNUSZOK

A munkafüzet tartalmazza az összes általános gyakorlatot. Ezek a tieid maradnak, bármikor újra előveheted őket és elvégezheted a gyakorlatokat. Viszont ha kedvet kaptál az elmélyültebb munkához, vagy úgy érzed, hogy szükséged volna egy 12 hetes mentorfolyamatra, akkor 10% kedvezménnyel jelentkezhetsz az Egyéni beszédfejlesztő mentorprogramomra.

A technikai ismeret mellett átadok neked egy olyan tudásanyagot is, amellyel a bénító lámpalázat kezelheted. Elmondom, hogy mi az, ami nekem bevált saját tapasztalatból, illetve más szakemberek tanácsait megfogadva.

Biztos számos nyelvtörőt tudsz te is, de abban is biztos vagyok, hogy akad a listámban olyan, amelyet még nem hallottál! Ezekkel a játékos, sokszor vicces, sokszor igazán izzasztó kis szövegekkel garantáltan felkészíted a nyelved a leggyötrőbb szókapcsolatokra is.

Csoportos kommunikációs workshop

A workshop ára egy főre (minimum 8 fő esetén):

 12.500 Ft / fő

(+ munkafüzet, tudásanyagok, kedvezmény)

(Cégekkel, egyesületekkel, munkacsoportokkal stb. egyéni egyeztetés szerint!
E-mail: hello@beszedesszoveg.hu)

Érdekel a dolog, hogyan tovább?

Ha magadra ismertél valamelyik probléma olvasásakor, és úgy érzed, segíteni tudok neked, és a csoportos tréning a számodra ideális megoldás, e-mailben tudsz megkeresni.

Időről időre lesznek meghirdetett csoportos kommunikációs workshopok, de ha van egy néhány fős baráti társaságod, akikkel szívesen részt vennétek egy tréningen, akkor írj bátran a hello@beszedesszoveg.hu címre, és egyeztetünk a továbbiakról.

Ha elbizonytalanodtál, és nem tudod, mire is volna igazából szükséged, akkor foglalj le egy időpontot egy ingyenes 20 perces beszélgetésre!

Az időpontfoglalás menete:

 • Válaszd ki a neked megfelelő napot. (Általában 15 nappal előre tudsz foglalni, és minimum 8 órával a kiválasztott időpont előtt.)
 • A nap kiválasztása után alul megjelennek a szabad időpontok. Válassz egyet, ez után a rendszer automatikusan továbbvisz.
 • A következő oldalon add meg a neved, e-mail címed, és opcionálisan megírhatod a telefonszámod, illetve bármilyen megjegyzést. Kattints a Foglalás véglegesítése gombra.
 • A sikeres időpontfoglalásról e-mailt küld a rendszer. Ebben lesz egy Meet-link, itt tudunk majd beszélgetni, és ha úgy érzed, láthatjuk is egymást. 
 • Ha valami közbejön, kérlek, még időben mondd le az időpontodat, erre is találsz linket a visszaigazoló e-mailben.

Mit mondanak mások?

Másra van szükséged?

Elolvastad a részleteket, vagy már részt vettél a csoportos programomon, és inkább azt szeretnéd, ha csak veled foglalkoznék és jobban elmélyülnénk a beszédfejlesztés rejtelmeiben? Nézd meg az Egyéni beszédfejlesztő mentorprogramomat!

Már részt vettél beszédtechnikai képzésen, rendszeresen adsz elő és folyamatosan gyakorolsz, de szeretnéd, ha egy szakértő fül meghallgatna, esetleg adna néhány tanácsot? Akkor neked valószínűleg a Tudásfelfrissítő tanácsadásom volna segítségedre! 

Amennyiben cégek, egyesületek, munkacsoportok stb. szeretnének beszédtechnikai és alap kommunikációs képzést, erre megegyezés szerint van lehetőség.

Ki segít neked a kommunikációd fejlesztésében?

SzER portré 4. Fotó: Schwarczenberger-Ludván Gyöngyi

Széman E. Rózsa vagyok,

és az a küldetésem, hogy segítsek neked eligazodni a szép, tiszta, érthető beszéd világában!

22 éve szerettem bele a légzés és beszéd fejlesztésébe, ekkorra nyúlik vissza az élőszó erejébe vetett szenvedélyem.

Az évek során többféle tanulmányokat folytattam, kiemelt szerepet kapott az életemben a szép beszéd és általában a kommunikáció. Az egyetemi tanulmányokon túl is képeztem magam szakmailag és oktatóként egyaránt.

Többre vagy kíváncsi?
Kattints az alábbi gombra, és részletesebben is mesélek.

ÉS MÉG VALAMI, AMI NAGYON FONTOS!

Munkám során mindig a szép, tiszta, érthető beszédet emlegetem, egyszer sem használom a helyes szót. Hiszem, hogy nem előremutató, mi több: megbélyegző a helyes – helytelen szembeállítás, helyette a helyénvaló – nem helyénvaló párost szeretem használni. Abban segítelek, hogy ráérezz, megtanuld, hogy mikor, milyen helyzetben mi a helyénvaló. Hiszen teljesen másképp mesélsz egy sztorit a gyerekkori barátodnak, a kedvesednek vagy szüleidnek, nagyszüleidnek. Személyes életünkben általában tudjuk, hogy mikor mi a helyénvaló, mégis, amikor közönség elé állunk, elbizonytalanodunk. Küldetésem, hogy megtanítsam neked azt a tiszta beszédet, amellyel a magyar nyelvterület bármelyik pontján pontosan azt értik, amit mondani szeretnél.

Ha még mindig van kérdésed...

Nem.

A személyes találkozásban hiszek. Emellett szakmai szempontból is fontosnak tartom, hogy közvetlenül halljam a hangod, ne valamilyen eszközön keresztül, mivel azok valamennyit mindig torzítanak. Csoport esetében ez hatványozottan igaz, így csoportos workshopot csak élőben tartok.

Ugyanakkor tudom azt, hogy sok élethelyzetben (fizikai távolság, pici baba stb.) nehéz összehozni a személyes jelenléttel való konzultációt, ezért kialakítottam az egyéni mentorprogramnak az online verzióját is.

Viszont ha már otthonosan mozogsz a beszédtechnika világában, vagy csak szeretnél megismerkedni a gyakorlatokkal, de még félsz eljönni hozzám, összeállítottam neked egy online tanfolyamot, amelyet bármikor elérsz és később is elővehetsz.

De igen.

A mikrofonok általában valóban torzítanak, ez legtöbbször a sziszegők-susogók (s, sz, z, zs, c) esetében okoz gondot, elnyomja vagy felerősíti a nem tiszta ejtést. Ennek ellenére nagyon fontos a tiszta hangképzés, s ha ez megvan, akkor az adott eszközhöz lehet szabni.

Igen.

Az egynapos workshopok célja és erőssége az, hogy intenzíven, fókuszáltan tudj arra összepontosítani, amit éppen tanulsz. Ha rászánod az idődet, és valóban jelen vagy a foglalkozások, gyakorlatok alatt, akkor már ez a néhány óra is nagyban segíteni tud, hogy tisztábban beszélj, magabiztosabban állj ki az emberek elé.

Minden tudás magabiztosabbá tesz.

Így van ez a beszédtechnikával is. 🙂 De emellett ha megtanulod kontrollálni a légzésedet, uralni a hangodat, akkor kiiktatsz egy csomó izgalmi faktort, és ettől automatikusan magabiztosabb leszel.

Nincs.

De olyan van, hogy egy beszéd az adott szituációban nem megfelelő, nem érthető, nem tiszta, nem szép. A konzultációkon azt tanuljuk meg, hogy hogyan lehet és kell a különböző helyzeteknek megfelelően beszélni, hangsúlyt fektetünk a standard szerinti tiszta hangképzésre, a magyaros hanglejtésre, hangsúlyokra.

DE IGEN!!!

Legszívesebben egy sor felkiáltójelet tennék! A tájszólás nem beszédhiba! Sőt, a tiszta tájszólás üde színfoltja minden beszédnek. Ha tájszólással érkezel hozzám, két teendőnk lehet.

 1. Az adott nyelvjárás hangképzési rendszerén belül ejts tisztán minden hangot.
 2. A nyelvjárásod mellett tanuld meg a standard irodalmi kiejtést is. Erre főleg akkor lehet szükség, ha olyan vidékről érkezel, ahol nagyon erős a tájszólás és nagyon eltér az ország más részeinek nyelvétől, mivel ez esetben lehet, hogy nem értenek meg. De ekkor sem kell teljesen levetkőzni az anyanyelvjárásod. 🙂

Sajnos egyelőre igen, illetve esetleg a workshop kezdete előtt személyesen készpénzben is.

Mivel én is gyakran vásárolok online, tudom, hogy mennyire kényelmes, ha van lehetőség bankkártyás fizetésre. Ígérem, hogy igyekszem mihamarabb lehetővé tenni, de még kezdő vállalkozó vagyok. Viszont a vásárlásoddal te is hozzájárulhatsz, hogy ebben is fejlődhessek. 😊