Találd meg a saját, egyedi hangod, és legyél magabiztos előadó!

Online beszédtechnika tanfolyam

SzER portré 10. Fotó: Schwarczenberger-Ludván Gyöngyi

Nem tudod, hogy tudnék-e segíteni neked, esetleg csomó kérdés kavarog benned? Máris foglalhatsz időpontot egy 20 perces, ingyenes beszélgetésre!

Szoktál emberek előtt beszélni? Szeretnéd, hogy akik hallgatnak, azoknak a lehető legtisztábban, legpontosabban add át a gondolataid, a legjobb élményt nyújtsd nekik? És szeretsz otthon, a saját tempódban tanulni, fejlődni? Akkor a legjobb helyen jársz!

Lehet szó egy előadóteremről, egy podcast-csatornáról, egy kisebb workshopról, ügyfélszolgálatról vagy akár egy vizsgáról, interjúról (a sor tetszés szerint folytatható), egy biztos: a hangoddal kellett meggyőznöd a hallgatóságodat.

Előfordulhat, hogy ilyenkor gombóc van a torkodban. Hogy beszéd közben kiszárad a szád. Összeakad a nyelved, és nem tudod kibogozni a szót, amibe belegabalyodtál. Megfájdulhat a torkod a prezentáció végére, vagy esetleg teljesen elerőtlenedhet a hangod. Esetleg hirtelen úgy érezheted, elfogy körülötted (és benned) a levegő.

Ezeknek a problémáknak a gyökere nagyon sok esetben a nem megfelelő technikai felkészülés. De ne aggódj: mindez tanulható, és én pont ebben tudok segíteni neked!

Nagyon fontos, hogy birtokában légy annak a légzés- és beszédtechnikának, amivel elvarázsolhatod a közönséged és saját magadnak is megkönnyítheted a dolgodat. 

Ha úgy érzed, elérkezett az ideje annak, hogy a kezedbe vedd az irányítást és belevágnál a beszéded fejlesztésébe, de még nem mersz, vagy nincs lehetőséged egy egyéni mentorprogramot végig vinni, akkor az online beszédtechnika tanfolyamom pont neked szól! 

Összeszedtem neked a legalapvetőbb tudnivalókat, amiket az évek folyamán és a különféle anyagokból, könyvekből a legfontosabbnak tartottam, amelyekkel szerintem a leginkább érdemes elindulnod. Videós anyagokkal és munkafüzetekkel segítelek, kísérlek az úton, de azt tudnod kell, hogy eredményt csak akkor tudsz elérni, ha te is belefekteted az idődet, energiádat.

Figyelj: csodát tenni én nem tudok. 

De te igen!

Határozd és kötelezd el magad a fejlődésed mellett, és meglesz az eredménye!

SzER portré 5. Fotó: Schwarczenberger-Ludván Gyöngyi

Az elköteleződés ahhoz szükséges, hogy végig az úton maradj! Ebben én maximálisan segítelek, a tanfolyam anyagát fokozatosan, hétről-hétre kapod meg az aktuális feladatokkal, de e-mailben is kereshetsz bármikor.

De ne feledd: én csak segíteni tudlak, MINDEN RAJTAD MÚLIK!

Ha egy személyi edzővel eléred az álomalakodat, utána nem kell tovább folytasd az edzést, hogy meg is tarthasd? A beszédszerveinket ugyanúgy kell edzeni, és nem csak az arcizmainkra, nyelvünkre (ami szintén izom 🙂 ) gondolok. Előfordul, hogy nem jut idő minden nap 5-10 perc légzés- vagy beszédtechnikára. De ahhoz, hogy az elért eredmények tartósak legyenek, rendszeresen gyakorolni kell.

Biztos nem tőlem hallod először, hogy bárkinek, aki emberek elé áll ki, át akar adni valamilyen tudást vagy el akar adni valamit, a legeslegfontosabb tulajdonságának a hitelességnek kell lennie.

Hogy miért mondom ezt? Bármi is a foglalkozásod, ha a beszéd a munkád része, akkor valamiről meg akarod győzni a hallgatóságodat. Valamiről, amit te fontosnak tartasz, amiről azt gondolod, hogy az ő életüket szebbé, jobbá, könnyebbé teheti. Meg tudod őket győzni, ha te nem hiszel benne?

Ezért olyan nagyon fontos, hogy megtaláld a saját hangod, hogy hiteles és önazonos légy minden megszólalásodban. A hitelességedet pedig legjobban a magabiztosságod tudja támogatni. Hiába hiszel te abban, amiről beszélni akarsz, ha ezt nem tudod a közönség felé is sugározni. Ehhez szilárd önbizalomra és magabiztos fellépésre van szükséged – ez pedig fejleszthető!

Miből áll az online beszédtechnika tanfolyam?

Ha hosszú távú beszédfejlesztésről, enyhe beszédhibák javításáról van szó, a személyes konzultációkban és önálló munkában hiszek leginkább. De azt is tudom, hogy nem mindenki engedheti meg magának, hogy egy három hónapos intenzív egyéni folyamatban részt vegyen, vagy hogy van, aki jobban szeret a saját tempójában, minimális külső segítséggel haladni.

Éppen ezért szeretném mindenkinek megteremteni a lehetőséget, aki belém helyezi a bizalmát, hogy a számára legkényelmesebb, legmegfelelőbb formát választhassa!

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a tanfolyam 7 hetes ideje alatt minden hétfőn kapsz egy levelet tőlem, amely tartalmazza az aktuális tananyag rövid írásos összefoglalóját, a videó linkjét és a letölthető, pdf formátumú munkafüzetet. 

A program megrendelése után e-mailben azonnal megkapod a részletes állapotfelmérő kérdőívemet, valamint a bevezető videót, amelyben összefoglalom, hogy mire is érdemes figyelned az elkövetkező 7 hétben.

Milyen témákat, területeket érint a tanfolyam ? 

Ha általános beszédfejlesztésről is van szó, akkor egymásra épülő modulokba rendezhetők a gyakorlatok, illetve folyamatosan fejlődnek az újabb és újabb tananyagok hatására. 

Az alábbiakban röviden összefoglalom a hét tananyag tartalmát, és hogy milyen feladatokra számíthatsz.

1. modul: LÉGZÉS, HANGINDÍTÁS, REZONANCIA

A videóban elmondom, hogy mire kell figyelned a különféle gyakorlatoknál, be is mutatom őket.

Az 1. modulban az alábbi területeket érintjük:

 • megtanulsz lazítani 🙂 
 • elsajátítod a hasi (rekeszizom-) légzést, hogy a lehető legjobban kihasználd a tüdőkapacitásodat
 • megtanulod bemelegíteni a beszédszerveidet
 • számos gyakorlattal felerősíted a mellrezonanciát és fejleszted az artikulációdat

2. modul: A MAGYAR NYELV HANGZÓI, PÁROS ARTIKULÁCIÓS GYAKORLATOK

A második modul szorosan kapcsolódik az elsőhöz, és az ott megtanult bemelegítéssel kezdődik. A továbbiakban ilyen típusú gyakorlatokra számíthatsz:

 • komplexebb légzőgyakorlatok
 • további artikulációs gyakorlatok (mgh., msh., hosszú-rövid stb.)
 • orrhang ellenőrzése, okok illetve kezelési lehetőségek
 • szöveges (verses) gyakorlatok

3. modul: SZISZEGŐK, SUSOGÓK, ZÁR-RÉSHANGOK ÉS AZ R…

A legkritikusabb hangokkal külön is foglalkozunk. A bemelegítő gyakorlatok mellett kapsz több olyan feladatot, amikkel fejlesztheted ezeknek a hangoknak az ejtését, valamint extra tippeket is adok.

 • komplex, tüdőkapacitást növelő légzőgyakorlatok
 • további rezonanciagyakorlat
 • a kritikus hangok helyes ejtésének leírása
 • célzott gyakorlatok + tippek
 • verses gyakorlatok

4. modul: HANGOK, SZÓTAGOK IDŐTARTAMA, HANGTORLÓDÁSOK

A modulok egymásra épülésében, bár a gyakorlatok sokszor hasonlóak, fokozatosan nehezebbek, bonyolultabban és összetettebbek.

Ugyanakkor kiemelt figyelmet kell szentelni a hangsúly, ritmus megalapozásához a szótagok ejtésére is.

 • pótlevegős légzéstechnika
 • kombinált légző- + rezonanciagyakorlat
 • szótaggyakorlatok
 • torlódási gyakorlatok

5. modul: SZÖVEGES LÉGZÉSGYAKORLATOK, RITMUSGYAKORLATOK

A ritmussal ugyanúgy tudjuk terelni a hallgatóink figyelmét, mint a hangsúllyal (vagy akár hangerővel).

Ehhez azonban az szükséges, hogy érezzük! Mindegy, hogy mennyire beszélünk gyorsan vagy lassan, a lényeg, hogy legyen különbség a rövid és hosszú hangok között!

 • bemelegítő gyakorlatok az eddigi modulokra épülve (légzés, rezonancia, artikuláció)
 • szöveges ritmusgyakorlatok
 • szöveges légzőgyakorlatok – avagy az eddig tanultak gyakorlatba ültetése

6. modul: SZÓLAMOK (HANGSÚLY, HANGLEJTÉS), TOVÁBBI SZÖVEGES LÉGZÉSGYAKORLATOK

Ezeknek a gyakorlatoknak az esetében már nemcsak egy-egy, hanem egyszerre egyre több területre koncentrálunk.

 • komplex pótlevegős, totális tüdőkapacitást kihasználó légzőgyakorlatok
 • artikulációs és rezonanciagyakorlatok
 • szólamgyakorlatok
 • pótlevegős szöveges légzőgyakorlatok

7. modul: MAGASSÁGI ÉS GYORSASÁGI GYAKORLATOK. ÖSSZETETT GYAKORLATOK

Az eddigi területek gyakorlatai persze nem lehetnek meg önmagukban. Ennek ellenére a fókuszt külön-külön is rájuk irányítjuk, addig, amíg a tanfolyam végére el nem jutsz oda, hogy komplex gyakorlatokkal mélyítsd el a tudásodat.

 • bemelegítés
 • gyorsasági (tempó-) + légzésgyakorlatok
 • erősségi gyakorlatok
 • magassági gyakorlatok
 • összetett szöveges légzőgyakorlatok
 • összetett verses gyakorlatok
 • összetett prózai gyakorlatok

BÓNUSZOK

Ha egyszer megvásároltad, a munkafüzet és a videós, szöveges tartalmak örökre a tieid maradnak. A munkafüzet tartalmazza az összes általános gyakorlatot, bármikor újra előveheted és elvégezheted őket.

A tanfolyamot a saját tempódban végezheted, de bármikor kereshetsz e-mailben, ha szükségét érzed.

Ha kedvet kaptál az elmélyültebb munkához, vagy úgy érzed, hogy szükséged volna egy 12 hetes mentorfolyamatra, akkor 10% kedvezménnyel jelentkezhetsz az Egyéni beszédfejlesztő mentorprogramomra.

Biztos számos nyelvtörőt tudsz te is, de abban is biztos vagyok, hogy akad a listámban olyan, amelyet még nem hallottál! Ezekkel a játékos, sokszor vicces, sokszor igazán izzasztó kis szövegekkel garantáltan felkészíted a nyelved a leggyörtőbb szókapcsolatokra is.

Egyre többen kerestek meg azzal a kérdéssel, kéréssel, hogy vállalok-e online egyéni mentorálást – talán épp te is köztük voltál. 😊 Az oldal alján összegyűjtött gyakori kérdéseknél is ez az első. Igen, de ha neked csak pár alkalomra volna szükséged, hogy a tanfolyamot kiegészítsd, íme a megoldás!

Ha egyéni mentorfolyamatra nincs bátorságod vagy lehetőséged eljönni, de mégis szeretnél velem személyesen is kapcsolódni, szeretnéd, ha elmondhatnád, hogy hol akadtál el, mi okozza a legnagyobb nehézséget, és szeretnéd, hogy ebben személyesen tudjalak segíteni, akkor most erre is van lehetőség! Ráadásul te választod ki, hogy 2×1 vagy 3×fél órában szeretnéd, ha megbeszélnénk a kérdéseidet.

 

SzER portré 9. Fotó: Schwarczenberger-Ludván Gyöngyi

Online beszédtechnika tanfolyam

 Az online beszédtechnika tanfolyam ára: 

 47.250 Ft 

(+ munkafüzet, tudásanyagok)

Online beszédtechnika tanfolyam + mentorálás

 Az online beszédtechnika tanfolyam + mentorálás ára: 

 65.000 Ft 

(+ munkafüzet, tudásanyagok)

Mit mondanak mások?

Ha még mindig nem vagy biztos a dolgodban, összefoglaltam neked néhány pontban, hogy mikor érdemes a tanfolyamomat választanod.

✅ Pont erre van szükséged, ha:

 • elmúltál 16 éves (bár nem fogom ellenőrizni 🙈 )
 • a hangod a munkaeszközöd 😊
 • úgy érzed, van mit javítani a beszédeden
 • halknak, erőtlennek érzed a hangod
 • mindig kifulladsz, ha hosszabban kell beszélned
 • nincs lehetőséged / nem mersz egyéni programra jelentkezni
 • nyitott vagy az újra és szeretsz tanulni
 • elkötelezett vagy abban, hogy folyamatosan fejleszd magad
 • hiszel abban, hogy azzal, amit csinálsz, jobbá teszed a világot ❤

❌ Nem neked való ez a tanfolyam, ha:

 • még nem vagy 16 éves (és nincs kialakulva a „felnőtt” hangod)
 • úgy gondolod, hogy a beszéded, fellépésed tökéletes
 • mindig minden helyzetben magabiztos vagy
 • úgy érzed, nincs szükséged segítségre
 • nem tudsz vagy nem akarsz elköteleződni a folyamatos önfejlesztés mellett
 • nem hiszel a munkádban
 • komolyabb problémád van, amelyhez mindenképpen személyes mentorálás szükséges
 • szívesebben dolgozol szakemberrel együtt, személyes folyamatban

Ki lesz a segítségedre?

SzER portré 4. Fotó: Schwarczenberger-Ludván Gyöngyi

Széman E. Rózsa vagyok,

és az a küldetésem, hogy segítsek neked eligazodni a szép, tiszta, érthető beszéd világában!

22 éve szerettem bele a légzés és beszéd fejlesztésébe, ekkorra nyúlik vissza az élőszó erejébe vetett szenvedélyem.

Az évek során többféle tanulmányokat folytattam, kiemelt szerepet kapott az életemben a szép beszéd és általában a kommunikáció. Az egyetemi tanulmányokon túl is képeztem magam szakmailag és oktatóként egyaránt.

Többre vagy kíváncsi?
Kattints az alábbi gombra, és részletesebben is mesélek.

ÉS MÉG VALAMI, AMI NAGYON FONTOS!

Talán észrevetted, hogy szép, tiszta, érthető beszédet emlegettem, egyszer sem használtam a helyes szót. Hiszem, hogy nem előremutató, mi több: megbélyegző a helyes – helytelen szembeállítás, helyette a helyénvaló – nem helyénvaló párost szeretem használni. Abban segítelek, hogy ráérezz, megtanuld, hogy mikor, milyen helyzetben mi a helyénvaló. Hiszen teljesen másképp mesélsz egy sztorit a gyerekkori barátodnak, a kedvesednek vagy szüleidnek, nagyszüleidnek. Személyes életünkben általában tudjuk, hogy mikor mi a helyénvaló, mégis, amikor közönség elé állunk, elbizonytalanodunk. Küldetésem, hogy megtanítsam neked azt a tiszta beszédet, amellyel a magyar nyelvterület bármelyik pontján pontosan azt értik, amit mondani szeretnél.

Ha még mindig van kérdésed...

Alapvetően a személyes találkozásban hiszek, bár az egyéni mentorprogramomon már online is részt vehetsz.

Ugyanakkor, tudom, hogy sokaknak nincs lehetősége részt venni egy hosszabb folyamatban. Éppen ezért, ha már otthonosan mozogsz a beszédtechnika világában, vagy csak szeretnél megismerkedni a gyakorlatokkal, de még félsz eljönni hozzám, összeállítottam ezt a tanfolyamot, amivel elindulhatsz a beszéded fejlesztésének útján.

De igen.

A mikrofonok általában valóban torzítanak, ez legtöbbször a sziszegők-susogók (s, sz, z, zs, c) esetében okoz gondot, elnyomja vagy felerősíti a nem tiszta ejtést. Ennek ellenére nagyon fontos a tiszta hangképzés, s ha ez megvan, akkor az adott eszközhöz lehet szabni.

Minden tudás magabiztosabbá tesz.

Így van ez a beszédtechnikával is. 🙂 De emellett ha megtanulod kontrollálni a légzésedet, uralni a hangodat, akkor kiiktatsz csomó izgalmi faktort, és ettől automatikusan magabiztosabb leszel.

Nincs.

De olyan van, hogy egy beszéd az adott szituációban nem megfelelő, nem érthető, nem tiszta, nem szép. A konzultációkon azt tanuljuk meg, hogy hogyan lehet és kell a különböző helyzeteknek megfelelően beszélni, hangsúlyt fektetünk a standard szerinti tiszta hangképzésre, a magyaros hanglejtésre, hangsúlyokra.

DE IGEN!!!

Legszívesebben egy sor felkiáltójelet tennék! A tájszólás nem beszédhiba! Sőt, a tiszta tájszólás üde színfoltja minden beszédnek. Ha tájszólással érkezel hozzám, két teendőnk lehet.

 1. Az adott nyelvjárás hangképzési rendszerén belül ejts tisztán minden hangot.
 2. A nyelvjárásod mellett tanuld meg a standard irodalmi kiejtést is. Erre főleg akkor lehet szükség, ha olyan vidékről érkezel, ahol nagyon erős a tájszólás és nagyon eltér az ország más részeinek nyelvétől, mivel ez esetben lehet, hogy nem értenek meg. De ekkor sem kell teljesen levetkőzni az anyanyelvjárásod. 🙂

Alapesetben igen, de a számlán szerepel majd egy Barion-link, azon keresztül bankkártyával is kifizetheted a program árát. 😊 Illetve ha szeretnéd, a személyes konzultációkkor készpénzben is lehet.