Szia, Rózsa vagyok!

Az a célom, hogy segítsek neked könnyeddé és élménnyé tenni a nyilvánosság elé lépést, akár szóban, akár írásban!

SzER portré 1. Fotó: Schwarczenberger-Ludván Gyöngyi
SzER portré 4. Fotó: Schwarczenberger-Ludván Gyöngyi

Hozd ki magadból a maximumot!

Amikor kiállsz egy közönség elé, beszéded alapján ítélnek meg. Fontos, hogy mit mondasz, de legalább olyan fontos a hogyan is. Érthető vagy-e? Hallható vagy-e? Koherensek-e a mondataid? 

És persze az sem mindegy, hogy te hogy érzed magad mindezek közben! Görcsbe rándul a gyomrod minden egyes alkalommal, vagy kezelni tudod a lámpalázad? Könnyedén és örömmel vállalsz nyilvános szereplést, vagy inkább kerülöd? Félsz, hogy kifulladsz, kiszárad a szád vagy megfájdul a torkod, vagy megvan már erre a jól bejáratott rutinod?

Őszinte leszek: nélküled nem fog menni. De én pont azért vagyok itt, hogy kézen fogjalak és vezesselek, hogy megmutathasd, mi is rejtőzik benned! Hogy segítsek neked abban, hogy a könnyedség élményét élhesd meg, amikor nyilvánosan szólalsz meg. Hogy megtaláld a saját, egyedi hangod, és ezáltal önazonos és meggyőző lehess minden helyzetben!

Ne görcsölj, ha írnod kell!

Egy blog, egy könyv, de akár egy szakdolgozat is: a mi személyiségünknek, tudásunknak, egész valónknak a lenyomata. Éppúgy bemutatkozunk általa, mintha személyesen jelennénk meg – ezért éppen olyan fontos, hogy a külalak mennyire igényes, mennyire tükrözi azt a professzionalizmust, amelyet mi magunk a munkánkban képviselünk.

A küldetésem az, hogy levegyem a válladról annak a terhét, hogy az írásaid helyességével is foglalkoznod kelljen! A magyar helyesírás néhol bonyolult, néhol meg éppenséggel ellentmondásos. Nem kell azzal töltened az egyébként írásra is fordítható idődet, hogy újra meg újra átolvasd, amit írtál, hogy a helyesírási szabályzatot bújod vagy hogy a mondatszerkezetekkel bajlódj. 

Legyen szó bármekkora és bárhova szánt szövegről, engedd hogy segítsek neked benne, hogy a lehető legjobb oldaladat mutasd, amikor kiadod a kezedből!

SzER portré 23. Fotó: Schwarczenberger-Ludván Gyöngyi

Honnan indultam?

2000-ben, 14 évesen részt vettem a Haza a magasban versmondó mozgalomban, amelynek eredményeként eljutottam Csopakra, a Magyar Versmondók Egyesületének nyári gyerektáborába. (Még előtte készült velem egy tévéinterjú, onnan a alábbi kép és az idézet.)

A reggeleket mindig tornával és beszédtechnikával indítottuk, és bár nehéz volt felkelni, a hét végére kedvencemmé váltak a légzés- és beszédgyakorlatok.

Széman Emese Rózsa 13 évesen

„Én nagyon örülök, hogy van ez a mozgalom, mert… most… nem akarok dicsekedni, de talán úgy valahogy megmutathatom magamat a nagyvilágnak.”

1999. okt. 3.
Széman Emese Rózsa,
13 éves kislány 😊

Milyen úton haladtam eddig?

Az évek során egyetemet végeztem, többféle tanulmányokat folytattam, közben jártam versmondó versenyekre is, és egyre otthonosabban mozogtam a beszédtechnika területén. Bár szakdolgozatomat is ebből a témából kívántam írni, végül a versmondás erdélyi története felé kanyarodtam, ebből is disszertáltam 2017-ben. A munkám is más irányt vett: közművelődési civil szervezet(ek)nél dolgoztam (illetve részben dolgozom) 7 éven át, amit egyébként imádtam. Ez elsősorban irodai munkát jelentett, s mivel kis létszámban dolgoztunk, eléggé sokfélét: pályázatírástól-elszámolástól projektvezetésen át rendezvényszervezésig kb. mindent – egyszóval a korrektori képességeim tovább csiszolhattam.

2017-ben kért fel a helyi rádió, hogy indítsak egy helyesírással, nyelvhelyességgel foglalkozó napi rovatot. Ezzel párhuzamosan kaptam több olvasószerkesztői, korrektúrázási feladatot. Igazán megtiszteltetés volt, amikor több mint 10 éve az Anyanyelvápolók Szövetsége honlapjának és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem diáklapjának, a Figarónak is korrektora és olvasószerkesztője lehettem jó pár éven keresztül. 2019-ben lehetőséget kaptam az egyetem kommunikáció szakán verbális és nonverbális kommunikációt tanítani, valamint 2020. év elején a munkahelyemen is szerveztünk egy kommunikációs képzést közművelődési szakembereknek, ahol főként a verbális kommunikáció, beszédtechnika, lámpalázkezelés voltak az én területeim. Ekkor kezdtem azt érezni, hogy az amúgy szeretett munkám keretei kezdenek szűkösek lenni, hogy a 23 évvel azelőtt megszeretett beszédtechnika és ezzel együtt a kommunikációval, helyénvaló beszéddel és helyesírással való foglalkozás hiányzik. De még nem tudtam, hogy merre tovább…

SzER portré 5. Fotó: Schwarczenberger-Ludván Gyöngyi

Azért az egész nem volt fejesugrás az ismeretlenbe – ahhoz túl zárkózott és biztonsági játékos vagyok. 🙂

2021 tavaszán elvégeztem egy akkreditált felnőttképzési tréner kurzust, majd 2022 elején belevágtam egy önismereti tanfolyamba, amelynek elsőre nem vettem meg a vállalkozói csomagját, de mire a végére értem, kezdett kikristályosodni, hogy mi lehetne az én utam. (Ezzel egyidőben kis életmódváltásra is elszántam magam, elkezdtem rendszeresen edzeni, és hiszem, hogy ez is közrejátszott az alakulásomban.)

Ugyancsak 2022 tavaszán találkoztam egy szívalapú marketing kihívással, majd őszig érlelgettem a gondolatot, hogy belekezdjek egy szívközpontú vállalkozói marketing tanfolyamba. Ez a képzés vezetett el a tudatos tervezők legnagyobb segítségéhez, valamint egy önismereti klubba is. Így aztán, kellően felvértezve, részben még mindig megtartva biztonsági hálónak a korábbi munkahelyemet, 2023 tavaszán elindítom a vállalkozásomat…

A lényeg rólam:

*színháztudomány / színházi újságírás

Nem tudod még, hogy mire van szükséged?

Felajánlok neked 20 percet ingyen, ahol minden kérdésedet átbeszélhetjük!

SzER portré 10. Fotó: Schwarczenberger-Ludván Gyöngyi

Emberek, akik inspirálnak és akiktől tanulok
(szigorúan ABC-rendben 🙂):

Barkó Judit – Lámpaláz OFF
Berkes-Bognár Nikolett – Socialight, My Content Book
Fenyő Csilla – thecontentqueen.hu
Hernaez Évi – copywriting
Kende-Hofherr Krisztina – #AJMAFT
Kollár Anna – self-love coach
Kollár Kata – Harcosképző
Tölgyessy Zsófia – Soulpreneur

... és ha még mindig nem elég belőlem...