Tanítványaim, ügyfeleim mondták

Elértem a célomat, és még sokkal többet. A célom az volt, hogy ezt a nagyon durva lámpalázas helyzetet oldjuk valahogy, de egyébként nem volt előismeretem beszédtechnika témakörben, így rengeteg új inger ért, amelyekből mind profitáltam. (...) ha mégis ki kell emelni valamit, akkor is több dolgot írnék ide. Az elülső/hátulsó beszéd fogalma teljesen új volt, és számomra igazolta, miért ingerli a garatomat az, hogy beszélek. Amióta erre figyelek, nem igazán volt már hányingerem beszéd közben. A technikai légzés hasonló, hallottam már a hasi légzésről, de relaxációs gyakorlati keretekben és nem gondoltam, hogy a beszédhez is köze lehet. A beszéd előtti bemelegítő és stresszoldó gyakorlatokat azóta is végzem, és talán ezekről érzem leginkább, hogy csodát tesznek.
Vivien
Vivien
tudományos segédmunkatárs
Bizony első éves bölcsészhallgatóként eléggé meggyűlt a gondom a dolgozatok szerkesztésével. Ekkor jött segítségemre Rózsa, akitől tartalmi és formai szempontból is fontos tanácsokat kaptam a dolgozatírást illetően. Segített a szakirodalmi apparátus, illetőleg a pontos hivatkozások, a lábjegyzetek megfelelő közlésében, mindemellett nyelvhelyességi és helyesírási szempontból is áttekintette a dolgozataimat, s ahol szükséges volt, javítást eszközölt. Szeretettel ajánlom őt, mert profi segítséget tud nyújtani a szakdolgozat- szerkesztésben.
Sárika
A sárospataki és az erdélyi magyar kulturális szervezetek együttműködéséről szóló könyvet korrektúráztattam Széman E. Rózsával. A javításokat megbízhatóan és határidőben elvégezte. A nem egyértelmű részek tisztázása végett mindig megkeresett, annak érdekében, hogy a lehető legjobb minőségben elvégezze a vállalt munkát. Munkájában precíz, nagy együttműködési készséggel megáldott munkatársat ismertem meg benne.
Bordás István portréja
Bordás István
közművelődési szakember
... tökéletes munkát végeztél, mindennel meg vagyok elégedve. De, ezt remélem egyszer személyesen is elmondhatom neked!

Ahol, kérdéseid voltak, megpróbáltam válaszolni! Bizonyos dolgokra jobban figyelsz, mint én fordítás közben!

Köszönöm!
Pethő Loránd portré
Pethő Loránd
költő, műfordító
Azért jelentkeztem (...), mert gyakran tartok előadásokat, workshopokat online, és szerettem volna magabiztosabban kiállni a kamera elé. Olyan elméleti és gyakorlati segítséget kaptam, amikkel már sokkal könnyebben fogom venni az akadályokat. Segít a lámpaláz kezelésében is, abban, hogy hogyan erősítsem meg a hangom, hogyan készüljek, mit csináljak az előadások előtt, hogy kevésbé érezzék rajtam, hogy mennyire izgulok. Rózsa érthetően, kedvesen és szuggesztíven magyarázott, szóval ajánlom mindenkinek!
Dvorszky Zsuzsi
Dvorszky Zsuzsi
életmód-tanácsadó és terapeuta
... nehezen nyílok meg mások előtt és mivel én még nem régen dolgozom itt ezen a területen, néha egy kicsit hátrányban érzem magam a többiekkel szemben. De sok hasznos információra tettem szert és ezek már a végére egy kicsit segítettek ellazulni.
Demeter-Fórizs Anita
közművelődési szakember
Rózsával online és offline is beszédtechnikáztunk. Nagyon hamar éreztem a javulást. Rengeteget segített az, hogy mindent egyértelműen megmutatott és elmagyarázott. A gyakorlatokat teljesen rám és a személyes fejlődni valómra szabta. Csak ajánlani tudom!
Vargha Zsófia
Pestbeszéd
Szerintem ez egy művészet, és az Instagram-kommunikációdból számomra az első pillanattól kezdve egyértelmű volt, hogy te ebben profi vagy. (...) abszolút megfogott a humorod, és a kedvesség, jó hangulat, ami árad a posztjaidból, videóidból. A tanfolyamod zseniális. Átlátható, könnyen feldolgozható, gyakorlatias, és rettentő hasznos. A videók lényegretörőek, és annyira jól megmutatod, mire kell figyelni, mit hogyan érdemes gyakorolni. A videókhoz tartozó pdf-ek pedig azért szuperek, mert bármikor pikk-pakk elő tudom venni őket, ha valamire rá szeretnék nézni.
Szabó-Szűcs Gabriella
neurolanguage coach
Rádiósként elengedhetetlen, hogy rendszeresen beszédtechnikázzak, ennek alapjait pedig az egyetemi alapképzésen, Rózsa beszédtechnika óráin sajátítottam el. Az elméleti részt kiválóan alátámasztotta artikulációs- és légzésgyakorlatokkal, amelyeket mind a mai napig használok, hogy minőségien és jól érthetően csacsoghassak a kolozsvári hallgatók otthonaiban, autóiban és munkahelyein egyaránt.
Palocsay Johanna
a kolozsvári Paprika Rádió műsorvezetője
Emlékszem az első dráma órákra a suliban. Nem tudtuk, hogy mit csinálunk a legelején, csak azt, hogy nagyon szeretnénk. Rózsa segítetett megérteni, hogy mit is csinálunk, kibontott egy új réteget. Megtanított artikulálni, megtanított az arcunkkal kommunikálni, de ami a legfontosabb: élveni a színészkedést. Nem tagadom, a legmenőbbeknek képzeltük magunkat a suliban, talán onnan indult a színház iránti szerelme mindegyikünknek. Utána mind színészekké akartunk válni és minden alkalommal odafigyeltük a kiejtésünkre.
Jenei Deborah
ex gyerekszínész, énekes, social media manager
Rózsa elsősorban megtanított helyesen lélegezni, ami az egyik legfontosabb dolog, amikor mikrofon előtti beszédről van szó. Türelmes, kreatív, profi abban, amit csinál. Az órák hangulata pedig barátságos, nem a sima tanár diák kapcsolat. Úgy gondolok rá, mint egy korrepetitorra, aki nem énekelni, hanem a hangunkkal játszani tanít.
Majoros Csilla
Széman Emese Rózsát diákként taníthattam, államvizsga doldozatát, doktori dolgozatát végigkísérhettem, meggyőződtem eredményes felkészültségéről, komoly kutatómunkára való alkalmasságáról.

Bármibe kezdett mindent lelkiismeretesen csinált, fáradságot nem ismerve. Úgy éreztem, hogy nála megfelelőbb utódot nem is találhatnék a beszédtechnika tanítására. Óráin nem vehettem részt, de meggyőződésem, hogy azt is felkészülten, lelkiismeretesen végezte, mint mindent, ami a szép magyar beszéddel kapcsolatos. Mert nemcsak érdekelte a beszédtanítás, hanem szívügye volt a szép beszéd és tudom az is marad.
dr. Albert Júlia
színművész

Gyakran ismételt kérdések

Alapvetően a személyes találkozásban hiszek. Emellett szakmai szempontból is fontosnak tartom, hogy közvetlenül halljam a hangod, ne valamilyen eszközön keresztül, mivel azok valamennyit mindig torzítanak.

Ugyanakkor tudom azt, hogy sok élethelyzetben (fizikai távolság, pici baba stb.) nehéz összehozni a személyes jelenléttel való konzultációt, ezért kialakítottam ugyanennek a mentorprogramnak, ugyanekkora összegért az online verzióját. Amennyiben lehetőség van rá, legalább az első alkalommal szerencsés volna személyesen találkozni, de utána (vagy ha nincs rá lehetőség, kezdetektől) ugyanúgy heti rendszerességgel, csak online találkozunk. 

A minél jobb eredmény elérése érdekében viszont ebben az esetben extra, ellenőrzött házi feladatokat is kapsz (videók, illetve hangfelvételek készítése), mivel az online konzultáción az internet minősége nagyban befolyásolhatja azt, hogy mit és hogyan hallok.

*

Viszont ha már otthonosan mozogsz a beszédtechnika világában, vagy csak szeretnél megismerkedni a gyakorlatokkal, de még félsz eljönni hozzám, összeállítottam neked két online tanfolyamot, amelyet bármikor elérsz és később is elővehetsz.

Bár egy személyes programot átültetni online-ba mindig plusz feladatokkal jár, nem szerettem volna ezt rád terhelni. Ráadásul nemcsak tőlem kíván ez meg pluszmunkát (videófelvételek, hanganyagok készítése, amelyekkel bemutatom a feladatokat), hanem tőled is, mivel hétről hétre neked is küldened kell nekem felvételeket. Neked plusz előny az, hogy az én felvételeimet megtarthatod (míg élőben csak akkor látnád-hallanád, amikor találkozunk), viszont hátrány, hogy elvész a személyes találkozás varázsa. Ezek miatt úgy gondoltam, hogy (egyelőre) nem változtatok az áron, akár élő, akár online. 😊

IGEN,

két ilyen anyagom is van, az egyik 7+2 hetes, a másik 5 heted. Itt tudod megnézni a részleteket mindkettőről!

De igen.

A mikrofonok általában valóban torzítanak, ez legtöbbször a sziszegők-susogók (s, sz, z, zs, c) esetében okoz gondot, elnyomja vagy felerősíti a nem tiszta ejtést. Ennek ellenére nagyon fontos a tiszta hangképzés, s ha ez megvan, akkor az adott eszközhöz lehet szabni.

Nem.

A nonverbális kommunikációnk nagyon fontos, ebbe beletartozik a megjelenés, öltözködés, smink, parfüm stb. is. Abban, hogy neked mi áll jól, miben érzed jól magad, mi előnyös, nem tudok segíteni. De abban igen, hogy elmondjam, miket tehetsz meg, hogy minél jobb benyomást tegyél a közönségedre.

Minden tudás magabiztosabbá tesz.

Így van ez a beszédtechnikával is. 🙂 De emellett ha megtanulod kontrollálni a légzésedet, uralni a hangodat, akkor kiiktatsz egy csomó izgalmi faktort, és ettől automatikusan magabiztosabb leszel.

Nincs.

De olyan van, hogy egy beszéd az adott szituációban nem megfelelő, nem érthető, nem tiszta, nem szép. A konzultációkon azt tanuljuk meg, hogy hogyan lehet és kell a különböző helyzeteknek megfelelően beszélni, hangsúlyt fektetünk a standard szerinti tiszta hangképzésre, a magyaros hanglejtésre, hangsúlyokra.

DE IGEN!!!

Legszívesebben egy sor felkiáltójelet tennék! A tájszólás nem beszédhiba! Sőt, a tiszta tájszólás üde színfoltja minden beszédnek. Ha tájszólással érkezel hozzám, két teendőnk lehet.

  1. Az adott nyelvjárás hangképzési rendszerén belül ejts tisztán minden hangot.
  2. A nyelvjárásod mellett tanuld meg a standard irodalmi kiejtést is. Erre főleg akkor lehet szükség, ha olyan vidékről érkezel, ahol nagyon erős a tájszólás és nagyon eltér az ország más részeinek nyelvétől, mivel ez esetben lehet, hogy nem értenek meg. De ekkor sem kell teljesen levetkőzni az anyanyelvjárásod. 🙂

Ha korrektúrát vagy esetleg szakdolgozat-szerkesztést szeretnél, akkor először javaslom, hogy nézd meg a részleteket az adott aloldalakon.

De ha jobban szeretsz személyesen beszélgetni, akkor itt foglalhatsz időpontot rá!

Alapesetben igen, de a számlán szerepel majd egy Barion-link, azon keresztül bankkártyával is kifizetheted a program árát. 😊 Illetve ha szeretnéd, a személyes konzultációkkor készpénzben is lehet.