Szóköz podcast

Hasonló alakú idegen szavak

Anyanyelvünk hasonló alakú szavait is összetévesztjük olykor, nem csoda hát, hogy annál inkább megtörténik ez az idegen kifejezéseknél, melyeknek jelentését nem, vagy nem pontosan tudjuk. Összegyűjtöttem egy csokorra valót – a lista természetesen nem teljes.

adaptál – adoptál

Előbbi átdolgozást, átalakítást jelent, pl. Móricz Zsigmond elbeszélését filmre adaptálták (dolgozták át). Az adoptálás örökbe fogadást jelent.

datál – dotál

Viszonylag elterjedtek a datál és dotál szavak is, és bár azt gondolnánk, hogy egyszerű feladat, néha kifog rajtunk. Datálni mondjuk egy iratot lehet vagy esetleg egy eseményt – keltezést jelent, azaz időponttal ellátni valamit. Ha valaki dotál, akkor támogat, pl. A minisztérium dotálja (támogatja) a földművesek üzemanyag-beszerzését.

szuverén – szuterén

A szuverenitás aktuális téma napjainkban – gondoljunk csak Katalónia függetlenségi törekvéseire. Ne keverjük össze azonban a szuverént a szuterénnel – ez utóbbi ugyanis alagsort jelent.

korall – korál

A korall (két l-lel) és a korál sem ugyanazt jelenti. Előbbi tengeri növény, míg a korál egyházi éneket jelent.

káplán – káplár

A régies és ma már ritkán használt szavakkal is előfordulhat szótévesztés, mert az egyiket már nem ismerjük. Ilyen például a káplán – káplár szópár: a káplán a segédlelkész megnevezése a katolikus egyházban, míg a káplár katonai kifejezés, a tizedes megnevezése.

nótárius – notórius

Az sem mindegy, hogy valaki nótárius vagy notórius-e: a nótárius a jegyző régies, ma már nem használatos megnevezése (de gondoljunk csak a román notar szóra), melyet azonban sokszor helytelenül a notórius helyett használunk – ez utóbbi megrögzöttet jelent, és általában a bűnözőket illetjük ezzel a jelzővel. 

Végezetül jöjjön néhány igazán gyakori tévesztés

akció – aukció: előbbi lehet egy cselekvéssor, pl. katonai akció, illetve az áruházak árengedményeit szintén akciókként hirdetik; az aukció viszont árverést jelent.

ökológia – ökonómia: talán nincs is ember, aki életében legalább egyszer össze nem tévesztette, holott az ökológia magyarul környezettant, az ökonómia viszont közgazdaságtant jelent.

A hab a tortán pedig az ökonomikus – ökumenikus páros: lehet, hogy egy ökumenikus istentisztelet ökologikus is, de azért mégse keverjük össze a felekezetek feletti szertartást a gazdaságossággal!

Az eredeti adás 2017. nov. 8-án hangzott el a Kolozsvári Rádióban.

Neked mi a véleményed?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .