Szóköz podcast

Ám-ozás – mi ez és miért van?

Egy kedves hallgatóm nemrégiben egész listányi olyan szót, kifejezést írt össze, amelyek őt a hazai és a magyarországi sajtóban, újságban, tévében, rádióban igencsak zavarják. Ezek némelyikéről már beszéltem korábban, némelyike részben az egyéni szóhasználattól eltérő formákat jelöl, vagy éppenséggel a mindinkább burjánzó, fölösleges idegenszó-használat ellen emel szót – de akad közöttük jónéhány, amellyel foglalkozni fogok rovatomban. A segítséget innen is köszönöm!

Egész listát írt össze hallgatónk az ám kötőszó használatára, ám-ozás címszó alatt, amely rosszallásra, nemtetszésre utal.

A kapcsolat jól indult, ám rosszul végződött.
Vágysz egy társra, ám nincs senkid.
Ám a tengeren elfogott menekülteket visszaküldik.
A román származású, ám Németországban élő…

… és folytathatnám.

Az ám kötőszóként, az értelmező kéziszótár szerint jelezheti, hogy mindkét ellentétes állítás igaz, a korábbi állítással ellentétes állítást vezet be: Szép, ám olcsó ajándékot vett. Már ment volna, ám nem volt még kész. Jelezheti az is, hogy a beszélő nem ért egyet teljesen, de hajlandó megtenni a szóban forgó dolgot: Ám legyen! Ám, nem bánom, menjünk. Valamint ’akkor bizony’ jelentésben következményt hangsúlyoz: Ha nem vigyáztok egymásra, ám bajba fogtok kerülni. Aki elég bátor, ám álljon a falakra a török ellen!

A hallgató egyértelműen az első, mellérendelő kötőszó funkcióban utalt rá, s azt mondhatnánk, hogy használatával voltaképpen nincs is semmi baj. Éppúgy a szembenállást fejezi ki, mint többi ellentétes kötőszavunk: azért, azonban, csakhogy, de, ellenben, hanem, mégis, mégsem, míg, mindamellett, pedig, viszont. És itt igaza van a hallgatónak: a folyamatos ám-ozás helyett lehetne de-zni, ellenbenez-ni, mindamellett-ezni. Az ám elterjedését valószínűleg az okozta, hogy a beszélők, szövegírók választékosabban akartak fogalmazni, s kerülni próbálták a prózai de vagy viszont használatát, s mivel az ám, irodalmiasabb jellege mellett még rövid is, csakhamar majdhogynem divatszóvá vált. Használjuk bátran, azonban ne feledkezzünk meg róla, hogy vannak még ellentétes kötőszavaink, melyek ugyancsak megérdemelnek egy avagy több esélyt!

Az eredeti adás 2018. május 11-én hangzott el a Kolozsvári Rádióban.

Neked mi a véleményed?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .