A Szóköz podcast fejléce

Kvaterkázás 14. – az Édes anyanyelvünk verseny

Az elmúlt hétvégén* tartották Sátoraljaújhelyen az Édes Anyanyelvünk nyelvhasználati verseny 46. döntőjét, melyen erdélyi diákok is jeleskedtek, ezúton is gratulálunk nekik! Mára azonban az indulásról kölcsöztem néhány gondolatot Wacha Imrétől, Kvaterkázás című kötetéből.

Az „Édes anyanyelvünk” nyelvhasználati verseny Sátoraljaújhelyen

A helyi és regionális előzmények után megszületik, és 1973 őszétől megindul a Kazinczy-versenyek testvére, az Édes anyanyelvünk nyelvhasználati verseny. Helyszíne minden év októberében Sátoraljaújhely. Ezeknek a versenyeknek már nem az okos, figyelemre méltó gondolatokat igényesen megfogalmazó szöveg értő/érthető megszólaltatása a célja. A versenyzőknek egyrészt anyanyelvi ismereteikről kell tanúbizonyságot tenniük, másrészt azt kell bemutatniuk, miként képesek saját gondolataikat (megadott témáról megadott közönség számára) okosan, igényesen, spontán megfogalmazni és szabad élőszóval elmondani. Ezzel fölépül az országvégek között az a híd, amely Győrtől Széphalomig a nyelv művelőit tértől és időtől függetlenül is összeköti. (2014-ben már a 42. Édes anyanyelvünk-versenyt rendezte meg Sátoraljaújhelyi városa.)

Sátoraljaújhely és környéke

Az Édes anyanyelvünk nyelvhasználati versenyek, szellemi atyja dr. Kovács Dániel tanár úr, becéző említést és kedveskedő megszólítással Dani tanár úr volt már az első versenyektől, sőt az országos versenyeket megelőző regionális versenyektől kezdve. Ő állította össze a programokat, tervezte és szervezte meg az írásos verseny és a szóbeli verseny bíráló bizottságait. Halk szavával, mosolygó tekintetével minden gondot, akadályt elhárított. Ő szervezte meg és szerkesztette meg a versenyeket értékelő kiadványokat is. Erről az Édes anyanyelvünk verseny 25., 30., illetve 35. évfordulójára megjelent kötetekből olvashatunk.

Wacha Imre: Kvaterkázás. Bp., Tinta, 2016. 267-268. old.

Az eredeti adás 2018. október 24-én hangzott el a Kolozsvári Rádióban.

Neked mi a véleményed?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .