Szóköz podcast

Jöttelek, voltalak, igyekezlek

A magyar nyelv sajátossága, hogy egy-egy fogalmat, cselekvést, minél kevesebb szóval próbál meg kifejezni. Bármennyire furcsának hat is olykor, vagy akár nem tetszenek nekünk bizonyos változások, a nyelv folyamatosan formálódik, alakul, beszélőinek igényei szerint kerülnek bele vagy épp hullanak ki szavak – sőt, új, belső fejlődésű szavak is alakulhatnak. Ezek egyeseknek, amelyik közösségben létrejöttek, természetesek, mások viszont megütköznek rajtuk, és a nyelvromlás elleni küzdelem jelszavával irtani akarják az újszerű alakulatokat. Holott semmi egyébről nincsen szó, mint hogy él a nyelv – ami fennmaradása tekintetében sem utolsó tényező.

Ilyen újszerű és sokak megütközését kiváltó szavak, alakok például a jöttelek, voltalak, igyekezlek. Jöttelek megnézni, hogy minden rendben van-e; Voltalak meglátogatni tegnap, de nem voltál otthon; Igyekezlek meggyőzni, hogy ez így lesz jó. Az e-nyelv.hu Nyelvi Szolgáltató Iroda szerint valóban szokatlannak tűnhetnek ezek az alakok, hiszen ez esetben a jön, van, igyekszik – egyébként tárgyatlan, tehát alanyi ragozású – igék tárgyas ragozású végződést kapnak. A furcsaság a „szabályos” (inkább: megszokott) alaktól való eltérésből adódik: Jöttem megnézni, hogy minden rendben van-e veled; Meglátogattalak tegnap, de nem voltál otthon; Igyekszem, hogy meggyőzzelek, hogy ez így jó lesz. Ugyanebbe a csoportba tartozik, bár eleve kicsit bonyolultabb szerkezet a kénytelen leszlek formula: ha így viselkedsz, kénytelen leszlek megbüntetni; a megszokott módon így hangzana: megbüntetlek, kénytelen leszek megbüntetni téged.

Sajátos keveredés szemtanúi lehetünk ezekben az igékben, két szerkezet mosódik össze benne: pl. a jöttem, hogy megnézzelek (téged) és a jöttem megnézni téged. A nyelvi gazdaságosság dolgozik ebben az újabb szerkezetben, hiszen furcsasága ellenére előnyként elmondható róla, hogy csupán két szóval fejezi ki ugyanazt a jelentést, amit az előbbiek csak minimum hárommal képesek.

Az eredeti adás 2018. febr. 16-án hangzott el a Kolozsvári Rádióban.

Neked mi a véleményed?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .