A Szóköz podcast fejléce

Gyakori helyesírási hibák 1.

Így, az iskola végeztével* bizonyára minden diák a sarokba hajítja az anyanyelvkönyveket, főleg a helyesírás mumusairól nem akar hallani sem őszig. Pedig nem ártana gyakorolni ilyenkor sem, hiszen vannak olyan hibák, amiket tízből nyolc felnőtt is elkövet, pedig csak egy kis odafigyelés kellene. Lássuk csak, melyek is a leggyakoribbak?

Nálunkfelé talán inkább Székelyföldön, Magyarországon pedig valóban majdnem minden utcasarkon díszeleg legalább egy ’szervíz’ felirat, hosszú í-vel – pedig a szerviz rövid i-vel írandó, nem pedig hosszúval. Nincs köze a vízhez.

Ugyancsak az i-vel van a gond más szavunkban is. Hosszan szoktuk ejteni a dicséret i-jét, ezért aztán gyakori, hogy a diákok (és a felnőttek) hosszú í-vel írják a dicséretet rövid helyett. Ugyanebbe a sorba tartozik a hirdet, meghirdet szavunk: bár a hír hosszú í, a hirdet, hirdetés röviddel írandó.

Az akadémiai helyesírási szabályzat 12. kiadásának megjelenése óta teljes a tanácstalanság: most akkor nyitva tartás (tehát külön) vagy nyitvatartás (egyben)? A válasz: a 12., vagyis aktuális helyesírási szabályzat szerint egybe kell írni – ahogyan ezt sokan előtte is tették. A nyitvatartási idő esetében az idő-t kell külön írni.

Rémálmainkban se jöjjenek elő azok a röpdolgozatok, amelyekkel a földrajzi neveket kérték számon a tanárok? Pedig időnként kénytelenek vagyunk leírni egy-két földrajzi nevet (még ha a kis-Szunda-szigeteki formát viszonylag ritkán kell használnunk). A leggyakoribb hiba talán a Dunapart, Szamospart (egyben) és a Duna, Szamos part (teljesen külön írva) – pedig ezt a helyet kötőjellel kell írni: Szamos-part.

Felvételi előtt különösen aktuális a következő hiba. A magyartanárok szerint újra és újra előkerül a mozaikszavak toldalékolásának kérdése, sokan rosszul használják a szabályokat (vagy egész egyszerűen nem ismerik őket). A Babeş–Bolyai Tudományegyetem rövidítése, a BBTE esetében a helyes alak nem az, hogy BBTÉ-n vagy az BBTE-én, hanem a BBTE-n.

Az eredeti adás 2018. június 21-én hangzott el a Kolozsvári Rádióban.

Neked mi a véleményed?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .