A Szóköz podcast fejléce

Mint Pilátus a Credóba…

Jócskán benne vagyunk a nagyböjtben, épp egy hónap telt el és nagyjából 2 és fél hét van még hátra*, utána jártam tehát nehány húsvéthoz köthető szólás eredetének – elsőként egy Pilátushoz köthetőnek: belekerült, mint Pilátus a krédóba. Segítségemre a Nyelv és Tudomány, azaz a nyest.hu honlapjának cikke volt.

Gyakran halljuk, hogy „úgy kerültem ebbe bele, mint Pilátus a krédóba”, amivel általában azt szokták a hétköznapokban kifejezni, hogy olyan dologba keveredtek, amelyhez valójában semmi közük. Pilátus valóban benne van a „krédóban”, azaz a Hiszekegy…-ben (a latin credo jelentése ’hiszek’), az Apostoli hitvallásban. Az idevágó részlet:

aki fogantatott Szentlélektől, született Szűz Máriától;
szenvede Poncius Pilátus alatt;
megfeszítették, meghala és eltemetteték.

A mondás azt sugallja, hogy Pilátus akaratlanul került bele a hitvallásba. Ennek oka talán az lehet, hogy az evangéliumok elbeszélése szerint Pilátus először valóban nem akarta halálra ítélni Jézust, éppen megvédte a főpapok és az írástudók vádjaitól, elküldte Heródeshez, majd amikor az visszaküldte hozzá, akkor a népre bízta az ítéletet – s ő maga „mosta kezeit”. Lukácsnál ezt olvashatjuk:

Pilátus ismét összehívta a főpapokat, a véneket és a népet, s így szólt hozzájuk: „Elém vezettétek ezt az embert mint a nép lázítóját. Jelenlétetekben kihallgattam, de az ellene felhozott vádak közül nem találtam egyben sem vétkesnek. És Heródes sem, mert lám, visszaküldte hozzám. Láthatjátok, semmi olyat nem követett el, amiért halált érdemelne. Megfenyítem hát, és szabadon bocsátom.”

Máté azt is megemlíti, hogy Pilátus tudta, a főpapok irigységből adták kezére Jézust. Bár végül mégis Pilátus volt az, aki kiszolgáltatta Őt a tömeg akaratának, és végrehajtatta a kivégzését, s a nyest.hu szerint éppen ezért az Apostoli hitvallásban szereplő mondat nagyon is érthető, magam fordítottan látom: talán éppen azért van helye az Apostoli hitvallásban, mert nem akarta kivégeztetni.

Ettől függetlenül a belekerült, mint Pilátus a krédóba mondás továbbra is olyan eseményre, helyzetre vonatkozik, amelybe akaratunkon kívül, akár számunkra is érthetetlen módon keveredünk bele.

Az eredeti adás 2018. március 14-én hangzott el a Kolozsvári Rádióban.

Neked mi a véleményed?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .