A Szóköz podcast fejléce

Ártatlan, mint a ma született bárány

Húsvéthoz közeledve felkutattam néhány olyan szólást, közmondást, amely a húsvéti ünnepkörhöz kötődik. A legtöbb a nagycsütörtöki, nagypénteki eseményekkel van kapcsolatban, korábban már beszéltem a benne van, mint Pilátus a krédóban szólásról. Ezt arra az emberre, olyan helyzetekre mondjuk, amelyekbe akaratunkon kívül kerülünk bele. No, de olyan ártatlan, mint a ma született bárány?

Kissé távolabbról ugyan, de az ártatlan, mint a ma született bárány közmondás is biblikus eredetű. A Kivonulás könyvében találjuk a „húsvéti áldozat”, azaz a pészach szokásának eredetét és leírását:

„Az Úr így szólt Mózeshez és Áronhoz Egyiptomban: „Ez a hónap legyen számotokra a kezdő hónap: ez legyen az év első hónapja. Hirdesd ki Izrael egész közösségének: a hónap tizedik napján mindenki szerezzen egy bárányt családonként, egy bárányt házanként. […] Az állat legyen hibátlan, hím és egyéves.”

A szövegben ugyan nem „ma született”, de fiatal, egyéves bárányról van szó, amelynek ártatlanul ontják a vérét. Jézus a pészach megünneplésére érkezett Jeruzsálembe, amikor elfogták. Így az ő áldozata mind időben, mind pedig szimbolikusan a húsvéti bárány áldozatával kapcsolódik össze. Az Újszövetségben Jézus mint az Isten báránya jelenik meg: az Isten által bemutatott áldozat az emberért. (A történet természetesen Ábrahám és Izsák történetével is összekapcsolódik.) János evangéliuma a következőképpen írja le azt a jelentet, amikor Keresztelő Szent János meglátja Jézust:

„Másnap, amikor látta [Keresztelő János], hogy Jézus feléje tart, így szólt: »Nézzétek, az Isten Báránya! Ő veszi el a világ bűneit.«” Ezt a mondatot a katolikus liturgia szertartásában is megtaláljuk.

Az ártatlan, mint a ma született bárány tehát nemcsak arra utal, hogy egy alig világra jött, és a jámborság szimbólumaként is számon tartott kisállathoz hasonlatos ember semmiféle bűnt nem követhetett el, hanem, bibliai jelképként Krisztus ártatlanságára is.

Az eredeti adás 2018. március 21-én hangzott el a Kolozsvári Rádióban.

Neked mi a véleményed?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .