Szóköz podcast

Hangsúly, hanglejtés

A nyelvhelyesség kérdésköréhez a hangsúly, hanglejtés is hozzátartozik. A magyar kötött hangsúlyú nyelv, azaz a szóhangsúly mindig az első szótagra esik, például fekete, asztal, kereskedelem – s ugyanígy az összetett szavak esetében is: dióállomás, villamosmegálló, ezerkilencszázkilencvenkilenc. Mindennapi beszédben ezzel nem szokott gond lenni, sokkal inkább a nevek hangsúlyozásával. Valakinek a neve ugyanis ugyanúgy egy fogalom, mint az, hogy autóbusz-pályaudvar, mégis, például Arany János helyett sokszor Arany nost hallunk, mondunk. Természetesen, ha ismeretlen névről van szó, lehet kis nyomatékot adni a keresztnévnek is: K. Papp Miklós, Otrokócsi ris Ferenc.

A mondathangsúlynál is az előbbi elv érvényes: általában a mondatok, tagmondatok eleje kap hangsúlyt. Ezekben az esetekben viszont már sok függ a beszélő szándékától.

Mivel a magyar nyelvben a szórend nincs szigorú szabályokhoz kötve, nagyon nagy szerep jut a hangsúlynak, hiszen sok esetben csak ezzel tudjuk szándékunkat, mondanivalónkat kifejezni. A nyelvművelő műsorok, illetve Kerekes Barnabás, az Anyanyelvápolók Szövetségének alelnöke szokásos példája a Pista szőke húga szép mondat, hiszen ezt legalább négyféleképpen lehet mondani, aszerint, hogy mit szeretnénk kiemelni:

Pista szőke, ga szép – azaz a húgáról csak azt tudjuk, hogy szép, a hajszínét viszont csak Pistának ismerjük.

Pista szőke húga szép – vagyis van neki barna húga is, de a szőkét tartjuk szépnek.

Pista szőke ga szép – kicsit erőltetettnek tűnhet, de így mondhatjuk, ha azt akarjuk kiemelni, hogy nem a szőke nővéréről beszélünk.

Pista szőke húga szép – ebben az esetben azt tartjuk a legfontosabb információnak, hogy az illető lány szép.

Nyelvünk sajátos hanglejtéséről azonban kár volna megfeledkeznünk. Kijelentő, állító mondataink egyenletesen ereszkedő hangsúlyúak, bármennyire is hosszúak legyenek: Péter vár. A paradicsom négy lej. Este indulok haza.

Kérdőmondataink hagyományos hanglejtése emelkedő-ereszkedő, azaz: Hogy vagy? Mennyibe kerül a paradicsom? Mikor indulsz haza? Kerülendő a sajnos nálunk is mind jobban elterjedő: Hogy vagy? Mennyibe kerül a paradicsom? Mikor indulsz haza? forma, mely felkapja és ezzel indokolatlan nyomatékot ad a mondat végének. 

Az eredeti adás 2017. szept. 14-én hangzott el a Kolozsvári Rádióban.

Neked mi a véleményed?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .