Szóköz podcast

Először debütál – szószaporítás

Mára olyan kifejezéseket hoztam Dömötör Andrea gyűjtéséből, amelyeket a legtöbben felesleges jelzőkkel, képzőkkel vagy igekötőkkel használnak. A szószaporítás oka, hogy az alapul szolgáló idegen eredetű, általában eleve képzett vagy összetett szavak morfológiája és pontos jelentése ma már nem, vagy alig ismert.

legoptimálisabb

Számtalanszor hallani, hogy valaki a legoptimálisabb megoldást keresi egy problémára. Természetesen nyelvtanilag nincs akadálya, hogy az idegen eredetű mellékneveket magyarul fokozzuk, ám a jelentést tekintve a felsőfok itt puszta szószaporítás. Az optimális ugyanis egy rendhagyó latin felsőfokra, az optimusra vezethető vissza, ami legjobbat jelent.

első prototípus

Az ókoriaknak köszönhetjük a prototípus szavunkat is. A görög eredetű kifejezés összetett szó, jelentése: első példány. Valószínűleg azért teszik elé sokan (tulajdonképpen még egyszer) az első jelzőt, mert ma már inkább mintapéldány jelentésben használjuk a prototípus szót.

előzetes prognózis

Az előzetes számításokat jelentő prognózis kifejezés is a régi görögből ered. Ebben a szóban a pro- prefix tulajdonképpen a magyar előtt névutónak felel meg, azaz itt is elmondható, hogy a prognózis már önmagában tartalmazza a gyakran vele járó előzetes jelzőt.

többféle alternatíva

Nagyon sok a zűrzavar a latin váltakozó szóból származó alternatíva használata körül. Eredeti jelentése olyan helyzet, amikor két lehetőség közül kell választani. Ez esetben a többféle alternatíva többszörös, egyik vagy másik jellegű választásokat jelentene. Ma már azonban tágabb értelemben is használjuk a kifejezést: a többféle, vagy esetleg a megszokottól eltérő döntési lehetőségeket jelöljük vele.

először debütál

A klasszikus nyelvekből vett példák után érdekes a francia eredetű debütál szavunk kérdése is. A kifejezés a híres francia golyódobáló játékból ered, ahol a débuter ige jelentése kezdésként dob. Ma főleg művészetről szóló szövegkörnyezetben, nyilvánosság előtt bemutatkozik jelentésben használjuk a debütál szót, ami már így, külön hangsúlyozás nélkül is utal arra tényre, hogy a fellépés először történik.

Forrás
Dömötör Andrea: 5+1 szószaporító kifejezés, avagy debütálhat-e valami először

Az eredeti adás 2017. szept. 25-én hangzott el a Kolozsvári Rádióban.

Neked mi a véleményed?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .