Szóköz podcast

Nem-e?

Iskolában talán mindenki megtanulta, hogy az -e kérdőszócskát nem kapcsoljuk a nem-hez. Amellett, hogy az -e szócskát ma már leginkább partikulának (azaz mondatrészi érték nélküli, hangulatmódosító szónak) tekintik, egyáltalán nem ilyen egyszerű a dolog…

Mai szabályozás szerint az -e az állítmányhoz kapcsolódik, legyen szó igei, segédigével kifejezett vagy névszói állítmányról. Azaz: ez a helyénvaló forma. Például: Kapható-e kedvezményes jegy? Lehet-e kedvezményes jegyet venni? Igekötős igénél is ez az elv érvényesül: Megvehető-e a kedvezményes jegy? a Meg-e vehető valószínűleg furcsán hat…

Névszói állítmánynál lehet szó például melléknévről: Magas-e az épület? vagy főnévről is: Mérnök-e az apád? Viszont megmosolyogtató a Mérnök-e vagy? forma, hiszen eltér a szabályozástól, azaz attól a formától, ahogyan a köznyelvben leginkább használjuk.

De térjünk vissza a nem-e esetéhez… Arra a kérdésre, hogy kapcsolható-e az -e kérdő partikula a nem tagadószóhoz, azt válaszolhatjuk, hogy attól függ. Ha ugyanis a nem állítmány szerepet tölt be, akkor minden további nélkül. Erre ugyan ritkán akad példa, de ha valaki azt mondja, hogy Nem megyek veled sehova, akkor is nyugodtan visszakérdezhetünk, hitetlenkedésünknek hangot adva, hogy Nem-e?, ha nagyon szabályszerűen szeretnénk beszélni.

Az -e kérdőszócskát tehát nem állítmányhoz kapcsolni szabálytalan, olykor furcsa, viszont itt is érvényes a helyénvaló – nem helyénvaló elv: otthon, szűk körben, vagy esetleg stíluselemként, szándékosan használhatjuk rossz formában is.

Vigyázzunk azonba arra, hogy nehogy elcsússzon a jelentés is… Magyartanárnőm mesélte V-VI. osztályban: rokonlátogatóba mentek a Szilágyságban, s tudnivaló, hogy bizonyos részein erősen í-znek, azaz kék helyett kíket, szép helyett szípet mondanak, és így tovább. Mikor rákérdeztek, hogy XY hogy van, miért nem látták, a háziak nem azt felelték, szabályszerűen, hogy nem tudjuk, szegény nem beteg-e, ehelyett az -e-t a nemhez kapcsolták. S mivel, mint említettem, erősen í-znek a környéken, a válasz így hangzott: nem tudjuk, szegény nem-i beteg?

Az eredeti adás 2017. szept. 15-én hangzott el a Kolozsvári Rádióban.

Neked mi a véleményed?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .