Szóköz podcast

Enni való vagy ennivaló?

Egyik barátom szegezte nekem kérdést: mikor kell külön-, s mikor egybeírni a való utótagot az azt megelőző szóval? Van-e különbség például az ennivaló jelentésében aszerint, hogy egybe- vagy különírjuk? De még mennyire – de ne szaladjunk előre!

Mindenekelőtt tisztáznunk kell, hogy nem arról az esetről beszélünk, amikor a való úgynevezett modális jelentést hordozó szó, mely sokféle szerepben állhat: a terítő az asztalra való; ez a kabát lányoknak való; nem való így viselkedni. Ezekben az esetekben mindig különírandó, ezt súgja természetes nyelvérzékünk is.

A kérdéses ennivaló, sütnivaló szerkezetekhez hasonló esetekben a való folyamatos melléknévi igenév kétféleképpen viselkedik. Az Osiris Helyesírás éppúgy, mint az akadémiai Magyar Helyesírás 12. kiadása elsőként arra hívja fel a figyelmet, hogy a való utótagú összetett szavak vagy szószerkezetek helyesírását alapvetően a szófaji érték határozza meg, miközben ebben az összetételi formában gyakori a szófajváltás, jellegzetes a főnevesülés. Ha a szerkezet egésze főnévi értékben szerepel, összetételként egybe kell írni, például: van-e olvasnivalód az útra? nincs vesztenivalója; szégyellnivaló, ahogy viselkedsz stb. A sok sütnivalója van talán a legkönnyebben megjegyezhető példa, hiszen ennek mai jelentése (azaz, hogy eszes) nem áll kapcsolatban a sütéssel. Nem főnévi értékben azonban külön kell írni a való utótagot. Például: olvasni való könyv, szégyellni való eset, sütni való hús stb.

Mivel a főnevesülés jellegzetes, természetes folyamat, ezért ez az összetételi forma produktív, vagyis akár naponta születhetnek új szavak. Ha azt mondom, hogy sok a rendbe tenni való dolog az életemben, akkor külön, három szóban írom, hogy rendbe tenni való. De ha sok a rendbetennivalóm, akkor ez már összetétellé válik, és egészében egybeírandó – az alkalmazott úgynevezett 6–3-as szabály túllép a mai Szóköz keretein.

Hogyan kell tehát írni azt, hogy ennivaló? Attól függ, ki kérdi! Egy szerető nagymama, vagy egy kannibál: egybeírva ugyanis eledelt jelent, ha viszont azt szeretnénk mondani, hogy valaki mennyire aranyos, akkor külön írandó, hogy enni való.

Az eredeti adás 2017. szept. 29-én hangzott el a Kolozsvári Rádióban.

Neked mi a véleményed?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .