Szóköz podcast

Még mindig összetett szavak: mozgószabály

Az összetett szavak helyesírására vonatkozó 6:3-as szabály, vagyis a szótagszámlálás szabálya viszonylag egyszerű: a hat szótagnál hosszabb, és legalább három összetételi tagból álló szavakat a gyengébb összetételi kapocs mentén kötőjellel kell írnunk.

Az úgynevezett 6:3-as szabálynak azonban van egy kiegészítő pontja, a mozgószabály néven elhíresült szabályozás – melyet a Nyelv és Tudomány portál szerint mindenki elront, de senki nem veszi észre. Annak köszönhetően ugyanis, hogy a magyar nyelv produktív, születhetnek alkalmi összetételek, eredetileg nem összetett szavak, egy harmadik tag hozzákapcsolásával összetettekké válhatnak, más esetekben egyes összetett szavakból eltűnhet, pontosabban más helyre kerülhet a kötőjel.

De mégis miért mozgószabály, mi és hogyan mozog egyáltalán?

A helyesírási szabályzat erre ugyan nem ad választ, de elolvasva az ide vágó, 139-es szabálypontot, egyből világossá válik. Amikor egy kötőjellel már tagolt szóhoz újabb, szintén kötőjellel kapcsolandó utótag járul, akkor az első kötőjelet kihagyjuk, vagyis az eredetileg kötőjelezett szórészt az új alakulatokban egybeírjuk. Tehát anyagcsere-vizsgálat, de anyagcserevizsgálat-kérés.

Ugyanakkor ha egy különírt szókapcsolat (pl. hajlított bútor) olyan utótagot kap (pl. gyár), amely az egészhez járul, akkor az egyébként különírandó előrészt az új alakulatban egybeírjuk, és ehhez az utótagot (a szótagszámtól függetlenül) kötőjellel kapcsoljuk. Az eredmény ez esetben: hajlítottbútor-gyár.

Szintén ide tartozik, de mondhatni ellentétes folyamat az előbbivel, ha két azonos utótagú összetétel különböző előtagja egymással mellérendelő kapcsolatba lép. Például a munkásszövetség és parasztszövetség előtagjainak összevonásából keletkező minőségjelzős előtagot különírjuk az utótagtól: munkás-paraszt szövetség.

Mi mozog tehát? Nem a szabály, hanem a kötőjel a szavakban, hogy oda kerüljön, ahol a leglazább a kapcsolódási pont. Olyan összetett szavakat ugyanis, amelyben két kötőjel van, a magyar helyesírás nem fogad el.

Az eredeti adás 2017. okt. 3-án hangzott el a Kolozsvári Rádióban.

Neked mi a véleményed?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .