Szóköz podcast

Keltezés a helyesírásban

Legtöbbünk olyan munkakörben dolgozik, hogy szüksége van dátumozni bizonyos leveleket, dokumentumokat, de ha jegyzetelünk vagy naplót vezetünk, akkor is fel szoktuk jegyezni, hogy éppen milyen nap van. Személyes használatra természetesen itt sem olyan szigorú az előírás, de hivatalos dokumentumok esetében nem árt tisztában lenni az épp aktuális szabályokkal.

 

Sokunknak okoz gondot a keltezés, talán nemcsak azért, mert helyesírása ennek szintén változott 2015 óta a Helyesírási szabályzat 12. kiadása értelmében, hanem azért is, mivel minimum kétnyelvű környezetben élvén, néha összekeveredik a kétfajta írásmód. Most tehát csak a magyar nyelv rendszere szerinti helyesírási és nyelvhelyességi szabályokkal foglalkozom.

 

Beszélt nyelvben viszonylag egyszerű dolgunk van: 2017. október elseje, 2017. október másodika, harmadika és így tovább. Intervallumjelöléskor évek esetében 2015 és 2017 között formát használjuk (nincs pont), ha pedig napokat is megnevezünk, akkor ebben a formában ajánlatos használni: 2017. október negyedike és november elseje között.

 

Írásban a magyar nyelvben elsőként mindig az év áll, után a hónap, majd a nap: például 2017. október 4. Az év és a nap után pontot kell tenni, a hónap után, ha betűvel, teljes egészében kiírjuk, nem; ha rövidítjük, például okt., vagy arab, illetve római számmal írjuk, hogy a tízedik hónapról beszélünk, akkor szintén pont követi. Az év után csak abban az esetben nem teszünk pontot, ha azt mondjuk, írjuk például, hogy 2017 októberében, 2017 októberétől, vagy 2018 tavaszán, 2018 tavasza után; illetve, ha intervallumot jelölünk: 2015 és 2017 között. (Viszont, ha azt írjuk le: 2017. okt. 4.–2017. nov. 4. között, akkor mindenhová ki kell tennünk a pontot; a hosszú kötőjel előtt és után nem szükséged a szóköz, de lehet tenni.)

 

Ha nem csak egyszerűen a dátumot írjuk le, hanem például szövegben úgy szeretnénk fogalmazni, hogy 2017. okt. 4-én, akkor a nap utáni pontot kiváltja a kötőjel, melyhez az -én, vagy adott esetben az -án toldalék kapcsolódik. Ez általában csak az elseje esetében okoz gondot, melynél azonban az új helyesírás többféle írásmódot is megenged: azt például, hogy 1-jétől, leírhatjuk így is, vagy úgy, hogy 1-től.

 

Aki pedig továbbra is bizonytalan a keltezés helyesírását illetően, az keresse fel a helyesiras.mta.hu oldalt, és ott minden kérdésére választ kaphat!

 

Az eredeti adás 2017. okt. 4-én hangzott el a Kolozsvári Rádióban.

Neked mi a véleményed?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .