Szóköz podcast

Germanizmusok

Az az ablak zárva van, az ügy el van intézve, a kétségbe vagyok esve vagy a zöldre van a rácsos kapu festve kifejezések, a közhiedelemmel ellentétben nem germanizmusok, hiszen állapotot jelölnek. Az ilyen szerkezetek azonban, ha cselekvést fejeznek ki (pl. az lett megtárgyalva), kerülendők.

Van azonban nyelvünkben néhány olyan németesség, amelyet, ha nem is kell lángpallossal űznünk, érdemes odafigyelnünk rájuk. Tótfalusi István 44 tévhit a nyelvekről és nyelvünkről című kötetéből válogattam.

Beállítottság

Főleg a szocialista „mozgalmi” zsargonban jött divatba, hogy egyes embereket marxista, vagy éppenséggel polgári beállítottságúnak nevezzenek, bélyegezzenek, de ma sem ritkán hallani vagy olvasni ilyen megfogalmazásokat: Konzervatív beállítottsága alkalmatlanná tette, hogy színházunkban ellássa a rendezői munkát. A beállítottság szavunk a német Einrichtung (irányultság) szolgai másolásának eredménye, helyette ajánlatosabb a felfogás, meggyőződés, szemléletmód szavakat használni.

Előszeretettel

Sajtóban és mindennapi beszédünkben is előszeretettel használjuk az előszeretettel szót, mely a német mit Vorliebe tükörfordítása: előszeretet magyarul ugyanis nincsen. Bár manapság egyre kevésbé érezzük idegenségét, igényesebb szövegben érdemes magyaros változatot keresni helyette: pl. szívesen, örömmel, élvezettel, nagy kedvvel.

Hangsúlyt fektet

E mulatságos szóvegyülékkel nemritkán találkozunk a sajtó és a konferenciák nyelvezetében. Az új alaptanterv nagy hangsúlyt fektet klasszikus irodalmunk megismertetésére. Nem kétséges, hogy itt a hangsúlyoz szónak és a nagy súlyt fektet, helyez kifejezésnek a keveredéséről van szó. Az utóbbi már eleve aggályos, mert telivér germanizmus, a grosses Gewicht legen átültetése. Ha most ettől eltekintve a mondatnak elsősegélyt nyújtunk, ez lesz az eredmény: Az új alaptanterv nagy súlyt fektet rá… Ám ha igazán magyarossá akarjuk tenni, még jobb így: Az új alaptanterv nagy gondot fordít rá…, vagy kiemelten törekszik arra… Még inkább segít a mondat átszabása: Az új alaptanterv elsődleges célja / törekvése, hogy klasszikus irodalmunkat megismertesse.

Az eredeti adás 2017. okt. 10-én hangzott el a Kolozsvári Rádióban.

Neked mi a véleményed?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .