Szóköz podcast

A magyar költészet napja

A talló kalászait hányva
S a verebek közé belesvén
Nagy szél kapott föl egyszer engem
Hirtelen, áprilisi estén.

Gyerekeit kereste arra
S engem talált ott épp az utban.
Bömbölt, örült, s én mosolyogva
Rengeteg mellén elaludtam.

– kezdi Április 11 című versét József Attila. A magyar költészet napját 1964 óta ünnepeljük ezen a napon, József Attila születésnapján. Bár legismertebb, ehhez a naphoz fűződő verse természetesen a Születésnapomra, nem csak ebben a két versében választotta témájául saját születésnapját.

A költészet napja alkalmából minden évben irodalmi előadóestekkel, könyvbemutatókkal, költőtalálkozókkal és versenyekkel tisztelegnek a magyar líra előtt szerte a világon. Az Anyanyelvápolók Szövetsége több évben is összeállításokkal, irodalmi vagy versparódia-kvízzel jelentkezett e napon, honlapjukon, az anyanyenvlapolo.hu oldalon megtalálhatók, például itt vagy itt. De született egy igencsak élelmes kezdeményezés is: április 11-én, a déli harangszó után, bárhol is vagy, egyedül vagy másokkal, mondd el József Attila Tedd a kezed című versét. Ünneplejük akkor most mi is ezzel a magyar költészet napját!

Tedd a kezed
homlokomra,
mintha kezed
kezem volna.

Úgy őrizz, mint
ki gyilkolna,
mintha éltem
élted volna.

Úgy szeress, mint
ha jó volna,
mintha szívem
szíved volna.

Az eredeti adás 2018. árp. 11-én hangzott el a Kolozsvári Rádióban.

Neked mi a véleményed?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .