Miért nem a beszédhiba a legnagyobb probléma?

Március 29-én tartottam egy ingyenes webináriumot, és készítettem hozzá a feliratkozóknak egy előzetes kérdőívet. Szerettem volna felmérni, hogy ki mennyire ismeri a beszédtechnika fogalmát, esetleg milyen szinten áll, mivel foglalkozik, mik a legnagyobb félelmei, miről szeretne mindenképpen hallani…

Melyik témakör érdekel leginkább?

Öt témakört soroltam fel, amelyekről beszélni terveztem:

  1. Légzés
  2. Hangadás, hangképzés
  3. Kiejtés, beszédhibák
  4. Beszédfolyamat, beszédhibák
  5. Nonverbális eszközök

Ehhez egyébként pluszként hozzáadódott a lámpalázkezelés, hiszen egy másik kérdésre adott válasznál az jött ki, hogy ezzel van a legtöbbeteknek problémája, de ez egy másik bejegyzés témája. 😊

A fenti 5 témakört tekintve az alábbi eredmény született:

Témakör válaszok - magasan vezet a beszédfolyamat, beszédhibák

Mondanám, hogy meglepett az eredmény, de valójában nem. 🙂 Hogy miért? 

Mert ez az, amit egy „laikus”, egy nem szakember is a legkönnyebben észrevesz mások beszédében

Ennek egyébként két nagyon egyszerű oka van.

  1. Ez látványos, szembetűnő.
  2. Aki nem szakember, az nem tudja, hogy azoknak a beszédbeli tökéletlenségeknek, amiket észrevesz, mi is az alapja.

Te, aki még akár nem is hallottál a beszédfejlesztésről, akár már ismerkedsz vele, de nem mélyültél el benne, mert mondjuk nem akarsz ezzel foglalkozni, egészen biztos, hogy észreveszed, ha valaki dadog, pösze, halkan beszél, hadar, sejpít, nem lehet érteni, amit mond, raccsol stb. Igen, igazad van, ezeket mind lehet beszédhibaként értelmezni, és van is közöttük olyan, amit ide sorolunk. DE! Például a halk, érthetetlen beszéd, vagy akár a nem megfelelően pörgő r is végső soron ugyanarra az alapra vezethető vissza:

A NEM MEGFELELŐ LÉGZÉSTECHNIKÁRA

Igen, jól látod: a kérdőívben legkevesebb „szavazatot” kapott légzés az, amit legelőször és leginkább rendbe kell tenni, rendben kell tartani ahhoz, hogy az összes további lépést, a hangképzést, hangadást és a beszédhibák egy részét orvosolni, sőt, akár megelőzni lehessen. 

Hiszen a megfelelő légzés az, ami támaszt ad a hangnak. Segít abban, hogy eléggé erőteljes legyen a hangod, de ne fájduljon meg a torkod a beszéd végére. Így nem leszel halk, sikerül elérned, hogy mindenki jól halljon és figyeljen is rád.

Nemcsak azt nem lehet érteni, aki halk, hanem azt sem, aki nem artikulál eléggé, magyarul: nem nyitja ki a száját, motyog. Persze ennek lehet sok egyéb oka is, de ugyanúgy előfordulhat amiatt, hogy kevés a levegőd, ezért, akár tudat alatt félsz attól, hogy ha jobban kinyitod a szád beszéd közben, akkor túl sok levegő „szökik el”.

Ha jól tudsz bánni a levegővel, akkor nem fogsz attól sem félni, hogy kifulladsz. Ettől kevésbé leszel hajlamos a hadarásra, hiszen nem tartasz attól, hogy nem tudsz elmondani egy gondolatot egy levegővel.

Megfelelő légzéstechnikával az olyan kisebb beszédhibák is kiküszöbölhetők, mint például a raccsolásnak egy formája. Ha jó helyen képzed, de nem pörög eléggé a nyelved, akkor lehet, hogy nem elég nagy a levegőmennyiség, és nem elég erőteljesen „lököd” ki.

Nem utolsó sorban a nagy, mély levegővétel megnyugtat, feltölt oxigénnel, ami a tiszta gondolkodáshoz elengedhetetlen. 😉

Jó, de akkor mit csináljak?

A fenti problémákra egy közös megoldás létezik:

a megfelelő mélylégzés (rekeszizom-, avagy hasi légzés) kialakítása

Ennek nagyon röviden az a lényege, hogy a levegőt nem a mellkasodba, hanem a tüdőd teljes megtöltésével a „hasadba” veszed. Azaz a belégzéskor a hasfalad mozog (nem a mellkasod emelkedik), ami a rekeszizom lesüllyedését jelenti. Ezzel a technikával ki tudod használni a teljes tüdőkapacitásodat, nem fogy el a levegőd és a hasizmok bekapcsolásával megfelelő támaszt tudsz adni a hangodnak.

Tehát, hogy miért nem a beszédhiba a legfontosabb probléma?

Azért, mert a beszédhiba általában csak a jéghegy csúcsa. Lehetnek lelki okai is, de lehet az is az oka, hogy a technikai alapok nincsenek megfelelően lefektetve, elsősorban a légzést érintő alapok. 

Remélem, hogy tudtam segíteni ezzel a bejegyzéssel!
Bátran írd meg hozzászólásban, ha van még további kérdésed!

Figyelj, még ne zárd be az ablakot!

Ha 

  • érdekesnek, értékesnek tartottad ezeket a gondolatokat és szeretnél kicsit jobban elmélyülni a témában; 
  • szeretnéd megérteni, hogy mi is az a beszédtechnika és belepillantanál a többi témakörbe is; 
  • ráadásul még néhány igazán hasznos gyakorlattal is bővítenéd a tudásodat, 

akkor van egy kihagyhatatlan ajánlatom:

A 2023. március 29-én tartott webináriumom felvétele nyilvánosan már nem elérhető, de most megvásárolhatod 

💥 mindössze egy színházjegy áráért, azaz 3.490 Ft-ért 💥

a teljes egy órás előadást, benne a legfontosabb témák összefoglalásával (légzés, hangadás, kiejtés, beszédfolyamat, beszédhibák, nonverbális eszközök, lámpalázkezelés), és mindegyikhez társított gyakorlattal!

Ha érdekel, nincs más dolgod, mint írni nekem itt👇 vagy a hello@beszedesszoveg.hu címre, és máris kapod a további tudnivalókat!

Neked mi a véleményed?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .