Szóköz podcast

Kvaterkázás 1. – „A katólikusok is emberek”

Wacha Imre nyelvész, nyelvművelő éveken át gyűjtögette szorosabban és tágabban vett szakmájának történeteit, anekdotáit, míg 2016-ban az Anyanyelvápolók Szövetsége gondozásában megjelent Kvaterkázás című kötete, Anekdoták a XX. század második felének nyelvészeiről, nyelvművelőiről alcímmel. Az egymással laza kapcsolatban álló kis szösszenetek külön-külön is megállják a helyüket, de egy nagy történetként is olvasható – belőle felsejlik elmúlt évtizedeink anyanyelvünkkel foglalkozó személyiségeinek a szakmán túlmutató élete, s végeredményben, hogy ők is csak emberek. Erről szól a mára választott történet – így a reformáció 500. évfordulója és a mindenszentek napja táján még aktuális is lehet.*

„A katólikusok is emberek”

Pusztay János meséli:

„Amikor még az ELTE Finnugor Tanszékén dolgoztam, volt szőlőm a Somlón. Persze, a két dolog nem függ össze egymással. A tanszék egy része többször is részt vett a szüreten. Ilyenkor 4-5 személygépkocsival szoktunk felmenni a hegyre. A tanszéken kívüliek között néhányszor Kodolányi János és felesége is ott volt. Ilyenkor Budapestről a Somlóra menet Kodolányiékhoz betértek Balatonakarattyán a nyaralóba, ők begyújtottak a cserépkályhába, hogy este a hazautat megszakítva a társaságot meleg ház várja egy kis beszélgetésre. Így is történt. Köztudott, ha néhány nyelvész összejön, néhány percen belül előjönnek a vallási kérdések: kálomisták kontra pápisták. Akkor éppen a kálomisták lehettek többségben, vitték is a szót, meg-megfricskázva a pápistákat. Domokos Péter egyszer csak elunta, s közbeszólt:

– Hagyjátok abba, tudjátok, hogy én is katólikus (így hosszú ó-val) vagyok.

Erre Bereczki Gábor csöndesen megszólalt:

– Nem baj, Péter, az a fő, hogy egészség legyen.”

Hasonló eset velem is megesett, némileg más szövegváltozattal, többször is. Szathmári István tanár úrral – nekem: kedveskedő, bizalmas megszólítással: Pityu tanárúrral (!) – beszélgetve, többször is szóba került a vallás, illetőleg a vallásunk. Ő erős meggyőződésű kálomista. Minden alkalommal így nyugtázta katólikus (!) mivoltomat:

– Nem baj, Imre, a katólikusok is emberek.

Wacha Imre: Kvaterkázás. Bp., ASZ, 2016. 111-112. old.

*Az eredeti adás 2017. nov. 3-án hangzott el a Kolozsvári Rádióban.

Neked mi a véleményed?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .