Szóköz podcast

Retró szavak

Bő egy hete, november 7-én volt a nagy októberi szocialista forradalom 100. évfordulója* – amelyet mostanság nem egy valaki jellemzett így: se nagy, se októberi, se forradalom nem volt… Ennek apropóján gyűjtöttem össze néhány, az elmúlt rendszerben használatos, de ma már, főleg a fiatalok által kevéssé ismert szót – melyben segítségemre a Tinta Kiadó 2008-ban megjelent Retró Szótára volt.

Talán mindenki ismeri a szólást: leesik, leesett a tantusz – de vajon tudjuk-e, honnan ered a mondás? A tantusz pénzt helyettesítő, különleges rézből készült telefonérme volt, a ’40-es évek közepétől volt használatos – legalább is Magyarországon. A nyilvános telefonoknál, ha valaki beszélni akart, bedobott egy tantuszt, tárcsázott, majd várt az összekapcsolásra, amely akkor jött létre, amikor az érme leesett, kattant, és attól kezdve lett elérhető a másik fél. A leesett a tantusz szólást olyankor használjuk, ha valaki csak sokára ért meg valamit vagy jön rá valamire.

A társbérlet és ikertelefon, hála Istennek, a mostani tizen-huszonéves generáció számára majdnem ismeretlen fogalmak – holott még a ’90-es évek elején is a valóság része voltak.

A társbérlet létrejöttéhez formailag az egyenlőség eszméje, gyakorlatilag viszont inkább a városi lakáshiány járult nagyban hozzá. A negyvenes-ötvenes években gyakorlattá vált a nagy lakások megosztásával kialakított társbérlet intézménye. Ez azt jelentette, hogy egy nagyobb méretű lakást a bérlőtársak (és itt nem egyetemistákról, hanem családokról, évtizedek óta ott élő idős személyekről volt szó) úgy osztottak meg, hogy minden rész beköltözője önálló bérleti jogot nyert, de osztoztak a közös helyiségeken. Nem volt ritka az sem, hogy egy nagyobb, mondjuk négyszobás lakásban élő családtól két szobát elvettek, és abba költözött be egy másik család.

Az ikertelefon a telefonszolgáltatás talán egyik legkényelmetlenebb változata volt, de mivel egy fővonalra hosszú éveket kellett várni, megváltás volt egy ilyen megoldás is. Gyerekkoromból, egészen a ’90-es évek közepéig-végéig magam is emlékszem rá, hogy ikertelefonunk volt: egy fővonalon két előfizető volt külön számon, így míg az egyik beszélt, a másik nem volt hívható.

https://youtu.be/emht2dDOKCs

A Bambi szintetikus narancs, málna, citrom ízesítővel készült, egészségtelen és műízű üdítőital volt az ’50-es, ’60-as évek Magyarországán. Más üdítő alig lévén, sokan szerették, maradandó emléket neki Kovács Eszti Pancsoló kisgyerek című dala állított. (A retróőrületben kísérletet tettek pár éve a felelevenítésére, de nem nagy sikerrel…)

*Az eredeti adás 2017. nov. 15-én hangzott el a Kolozsvári Rádióban.

Neked mi a véleményed?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .