Szóköz podcast

(M)ilyen is volt Arany János 1.

A 2017-es év Arany János költeményitől volt hangos: születésének 200. és halálának 135. évfordulójára emlékeztek, emlékeznek kicsik és nagyok egyaránt, óvodáktól az irodalmi és kulturális szervezetekig. Még márciusban, születésnapjakor írtam egy ismeretlenebb Aranyról az Anyanyelvápolók Szövetsége oldalán, az anyanyelvapolo.hu oldalon – most megosztom gondolataimat a Kolozsvári Rádió hallgatóival is.

Arany Jánosról kapásból valószínűleg a Toldi jut eszünkbe, jobb esetben egy-két ballada is, netán A tudós macskája vagy a Rózsa és Ibolya. De ki gondolná, hogy Arany a humornak is nagy mestere volt, s hogy megvolt a véleménye a kardos nyelvőrökről, erőltetett nyelvészetről egyaránt?!

Lövétei Lázár László erdélyi költő, szerkesztő 2009-ben megjelentetett egy kötetecskét Arany versek. Széljegyzetek Arany Jánoshoz címmel. Nem titkolt szándéka volt „leporolni” Arany költészetét, megmutatni annak játékos, humoros oldalát. S tette mindezt rövidke és ismeretlen versekkel, 9 nagyszünetre tagolva a kis könyvet, mintegy jelezve, hogy iskolások akár nagyszünetekben is forgathatják.

Hasadnak rendületlenül… kezdetű Szózat-átirattöredéket például sokan ismerhetik, de talán kétkedve fogadják, hogy ezt Arany írta, pedig az elkészült öt szakasz megtalálható az összes versei között. Ahogyan azt sem tanuljuk az iskolában, hogy Arany nemcsak megírta az Ágnes asszonyt, de vissza is fordította magyarra. Reviczky Gyula ültette át németre a balladát, melyhez a megjelenés után Arany jegyzeteket fűzött, majd majdnem az egészet visszamagyarította, bemutatva, hogy mennyire nyakatekertnek, erőltetettnek tartja Julius von Reviczky változatát. Szemléltetésnek az első szakasz is elég…

Patakparton állva Ágnes,
Lepedőt mos a forrásban,
Fehér lenjét, véres lenjét
Elkapá a hab, futásban.
– Könyörűlj, Ég, rajtam!

De rohamosan romló egészségi állapotához is tudott ironikusan viszonyulni. Bár élete végefelé egyre többször jelent meg költeményeiben a halál, a Szenvedek én… című versike mégiscsak inkább humoros:

Szenvedek én egyben-másban,
Vén hurutban, fulladásban,
Rokkant ideggyengeségben,
Félvakságban, siketségben,
S impertinens dicsőségben.

Az eredeti adás 2017. nov. 23-án hangzott el a Kolozsvári Rádióban.

Neked mi a véleményed?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .