Szóköz podcast

(M)ilyen is volt Arany János 2.

Arany Jánosról kapásból valószínűleg a Toldi jut eszünkbe, jobb esetben egy-két ballada is, netán A tudós macskája vagy a Rózsa és Ibolya. De ki gondolná, hogy Arany a humornak is nagy mestere volt, s hogy megvolt a véleménye a kardos nyelvőrökről, erőltetett nyelvészetről egyaránt?!

Múlt adásunkban a humoros Aranyt ismerhettük meg, ma 200 éve született költőnk nyelvészekről, nyelvművelésről alkotott véleményét osztom meg a hallgatókkal.

Nemrégiben tudományosan, modern szövegelemző módszerrel (big data technológia) is igazolták, hogy a magyar irodalomban valóban Arany János használta a legtöbb egyedi szót, összesen 59.697-et. Ez a szám akkor tűnik ki igazán, ha tudjuk, hogy a nyelvünkben 60–100.000 egyedi szó van, egy átlagos értelmiségi beszédében pedig 25–30.000 fordul elő évente.

Arany János a nyelvnek mesteri művelője volt, de vajon mit szólt a közvetlen közelében zajló ún. ortológus–neológus vita utolsó szakaszához, az irodalmi és köznyelv egységesüléséhez? Ha megnézzük a Grammatika versben című művét, vagy Az orthológusokra cím alatt összegyűjtött pársorosait, láthatjuk, hogy igencsak csipkelődő hangnemben ír bármelyik oldalról, egyformán túlzónak tartva törekvéseiket, kijelentéseiket. Az ortológusokról, azaz a régi, hagyományos nyelvhasználat kardos védőiről így írt:

Kisütik, hogy a magyar nyelv
Nincs, nem is lesz, nem is volt;
Ami új van benne, mind rossz,
Ami régi, az meg tót.

De nem kímélte a nyelvújítókat, az íróasztal mellől „nyelvet csinálókat” sem, idézzük a Grammatika versben részleteit:

Mi a nyelvet rontja, az a legfőbb veszély:
Hogy még a paraszt is mind magyarul beszél.
Grammatikát nem tud, hiába csináljuk,
Mégis egyre darál, egyre fecseg szájuk.
Ugy beszél mint apja, nem halad a korral,
Nemes oltvány helyett él ösi vackorral;

(…)

Törvény kell a nyelvnek, mert különben elvész
Törvényét ki szabja, mint az a sok nyelvész,
Az a három, négyszáz tudós képviselő,
Kik egy-egy indítványt sürűn hoznak elő,
Sőt nem is indítványt, mert törvénnyé kenik:
Önnön bogarába szerelmes mindenik
.

Az eredeti adás 2017. nov. 24-én hangzott el a Kolozsvári Rádióban.

Neked mi a véleményed?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .