Szóköz podcast

Felvenni a telefont vagy válaszolni?

Hogy hívod azt a cselekvést, amit akkor teszel, ha cseng a telefon (már persze ha beszélni akarsz)? – tettem fel a kérdést pár napja az Anyanyelvápolók Szövetsége Ifjúsági Szervezetének csoportjában a legnagyobb közösségi oldalon. Nemrégiben ugyanis ugyancsak ott címeztek nekem egy hozzászólást, ami kapcsán elgondolkodtam: valóban, mit is csinálunk, amikor cseng a telefon?

Nos, gondolom, hallgatóimnak is már megvan a válasza, ami körülbelül a következő lehet: felveszem, válaszolok, fogadom a hívást. A mini-közvéleménykutatás végzésére az indított, hogy míg számomra az a természetes, hogy felveszem, kedves barátom szerint, aki felhívta erre a figyelmem, válaszolunk. Ez utóbbiban viszont idegen hatást éreztem – gondoljunk csak arra, hogy angolul a to answer the call vagy the phone kifejezést használjuk, románul szintén a răspunde la telefon a cselekvés megnevezése. Magyarul, érveltem nyelvérzékemre és saját szokásomra hivatkozva, felvesszük. Ez derült ki az ifjú anyanyelvápolók által adott feleletekből is: magyarországi ismerőseim leginkább felveszik, míg az erdélyiek többségében válaszolnak a telefonra, tehát elméletem, miszerint ez utóbbi idegen hatás, helytállónak bizonyult. A felvenni forma mellett szól az is, hogy a hagyományos, vezetékes telefonok esetében valóban fel kell emelni a kagylót (akárcsak most a telefont, ha épp nincs a kezünkben), ha beszélni akarunk. Amikor pedig befejeztük a csevejt, letesszük, lerakjuk a telefont. A több válaszadó által is említett fogadom a hívást forma, bár természetesen helyesnek ez is helyes, nekem inkább egy irodát juttat eszembe, ahol a központba vagy titkárnőhöz befutó hívásokat fogadja vagy sem egy mondjuk magasabb beosztású személy. Erre egyik „alanyom” rá is erősített, mondván, idézem: „Én a barátaimnak felveszem, hivatalosabb esetben fogadom, és/vagy válaszolok. Nem tudom, lehet egyedül vagyok azzal, hogy szituációfüggővé teszem. De lehet, azért van, mert én a munkám során is sokat telefonálok.”

Összefoglalva: felvehetjük, válaszolhatunk vagy fogadhatjuk a hívást, helyesnek bármelyik helyes, s hogy melyiket használjuk, attól is függ, hogy épp hol élünk, vagy milyen környezetben dolgozunk.

A kérdést elindító barátomnak volt még egy, nem kevésbé lényeglátó megjegyzése: „azt hittem, válaszolunk, felvenni a nemzetbiztonság szokta…”. Nos, ennek a mondatnak a tartamát nem kommentálnám, de a félreértések elkerülése végett fogalmazhatunk így is: rögzítik a beszélgetésünket…

Az eredeti adás 2018. jan. 12-én hangzott el a Kolozsvári Rádióban.

Neked mi a véleményed?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .