Szóköz podcast

Kvaterkázás 10. – két Lőrincze-anekdota

Wacha Imre Kvaterkázás című kötetéből már többször is idéztem. Mára két Lőrincze Lajoshoz kötődő anekdotát választottam, az elsőt kicsit még a húsvétra* gondolva.

„Benne van kend a Passióban?”

Lőrincze szeretett adomázni. Egyik kedvenc története szerint egy faluban húsvét előtt a falu népe eljátszotta a passiót, azaz Krisztus szenvedésének, benne keresztre feszítésének a történetét. Lőrincze szerint Krisztus szerepét a falu csizmadiája játszotta.

Már – szerepe szerint – keresztre volt feszítve, amikor a nézők, a falu lakói közül valaki felkiáltott neki, szóvá tett valamit. A keresztfán szenvedő csizmadia-Krisztus abbahagyta szerepét, megszakította szenvedését, lenézett a közbeszólóra, és odakiáltott neki a keresztről:

– Benne van kend a Passióban? Ha nincs, ne pofázzon!

Az már más lapra tartozik, hogy ha baráti körben, anekdotázás közben valaki netán közbeszólt, megszakította Lajos bátyánk elbeszélését – a hallgatóság derültségére, hiszen mindenki ismerte az anekdotát – Lőrincze így utasította rendre a közbeszólót:

– Benne van kend a passióban?

Wacha Imre: Kvaterkázás. Bp., Tinta, 2016., 100. old.

Ünnepek táján, tudjuk, mindig több a közúti ellenőrzés, de ha valaki alapból nem szeret vezetni, nem kell poharazgatnia ahhoz, hogy meggyűljön a baja a KRESZ-szel. Erről szól a mai második történet.

Az úrvezető Lőrincze és a KRESZ

Lőrincze Lajosnak is volt – egy ideig – autója. Egy Volkswagen bodobács. Lajos tanár úr nem szeretett vezetni.

Egy alkalommal a Rádióba tartott, a Múzeum körúton, az Astoria felől a Kálvin tér irányába. Az ELTE épületét elhagyva balra, nagy ívben be akart kanyarodni a Bródy Sándor utcába. A Múzeum körúton balra nagy ívben kanyarodni tilos. Ráadásul a villamossíneken Lőrincze tanár úr kocsija le is fulladt. Lajos tanár úrnak nem sikerült a motort elindítania, pedig már a „nyakán volt” egy villamos is. Forgalmi dugó! Szerencsére arra járt a posztoló rendőr, közös erővel letolták Lőrincze tanár úr kocsiját a sínekről. A rendőr elmagyarázta a tanár úrnak, hogy milyen szabálytalanságot követett el. Végül büntetés helyett – felsimerve az Édes Anyanyelvünk Lőrincze Lajosát – csak ennyit mondott:

– Ugye, Tanár úr! A KRESZ is van annyira nehéz, mint a helyesírás.

W. I.: i. m. 99. old.

Az eredeti adás 2018. ápr. 4-én hangzott el a Kolozsvári Rádióban.

Neked mi a véleményed?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .