Szóköz podcast

Péntek 13.

A péntek 13-tól való félelem a világ egyik legelterjedtebb babonája, talán nincs is olyan kultúra, amelyben nem honosodott meg. De hogyan, mikor alakult ki a péntek 13-tól való félelem? Kik és miért tartották először szerencsétlennek? Van-e valamilyen történeti alapja, vagy „csak” babona az egész?

Emelje fel a kezét, aki hallotta már azt a kifejezést, hogy triszkaidekafóbia: a tizenhármas számtól való félelem görög eredetű megnevezése. Ez a hiedelem tehát már az ókorban is élt, egyes feltételezések szerint azért, mert egyel nagyobb a praktikusan osztható 12-nél, vagy mert a prímszámok általában szerencsétlenek.

A kereszténykori magyarázata szerint azért szerencsétlen a 13-as szám, mivel az utolsó vacsorakor tizenhárman ültek az asztalnál, a 12 tanítvány és Krisztus, akit aznap árult el Júdás; mások szerint Júdás érkezett utoljára, tehát ő volt a tizenharmadik, az ő sorsa pedig magában hordozza a szerencsétlenséget.

Újkori példa az Apolló–13 katasztrófája, amelyet triszkaidekafóbiások annak tulajdonítanak, hogy az űrhajót 1970. április 11-én (7+0+0+4+1+1=13), a texasi irányítótorony órája szerint 13:13-kor lőtték ki a 39-es (3×13) kilövőállásról, ráadásul ápr. 13-án kellett volna Hold körüli pályára állnia. Józanabb felfogás szerint valójában szerencsés kimenetelű volt a baleset, hiszen a legénység túlélte.

Bár a történelmi adatokból az továbbra sem derül ki, hogy pontosan mi vezetett a 13-as számtól való babonás félelemig, a hiedelemnek van történelmi tényekre visszavezethető alapja. A Templomosok rendje, mely a keresztes hadjáratokban résztvevő lovagokból szerveződött a XII. század elején, az évtizedek során olyan kiváltságokra tett szert, melyek révén úgy működhettek, mint egy kis állam az államban. Ennek a prosperálásnak a Szentföld elvesztése vetett véget, valamint hogy a rend szembekerült az erősödő Francia Királysággal, és IV. Fülöp, koholt vádak alapján egyetlen éjszaka alatt lefoglalta a rend Franciaország területén levő vagyonát, bezáratta, illetve kivégeztette tagjait, és a pápánál kijárta, hogy oszlassa fel a Templomosokat. Mindezek az események, amelyek a rend bukásához vezettek, 1307. október 13-án, pénteken kezdődtek.

Hogy szerencsétlen vagy éppen szerencsés nap-e a péntek 13-a, döntse el mindenki maga, de javaslom, hogy fontolják meg Rejtő Jenő gondolatát: „Nem vagyok babonás és nem hiszek a badarságokban, mert aki minden hétfőn hármat köp kelet felé egy barna kavicsra, azt nem érheti megrontás.”

Az eredeti adás 2017. október 13-án hangzott el a Kolozsvári Rádióban.

Neked mi a véleményed?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .