Szóköz podcast

Elrajtol, elstartol

Régóta itt lapulnak már a tarsolyomban az elrajtol, elstartol igék mint amelyekkel feltétlen foglalkozni kell, hiszen minden egyes alkalommal megüti a fülemet, ha ebben a formában hallom használni. És egyre többször hallom, sőt látom is így. S amin megütközünk, azzal valamilyen szinten „baj van”, valami miatt nem gondoljuk szokványosnak.

A legnagyobb internetes keresőbe beírva az elrajtol 19.200 találatot hozott fél másodperc alatt, az elstartol 16.200-at ugyanennyi idő alatt. Ez a rajtol 156.000, vagy a startol 606.000 találata mellett nyilván eltörpül, de mégiscsak azt jelzi, hogy a beszélők használják ezeket a kifejezéseket. Akkor mi a baj velük – ha van egyáltalán?

Korábban már beszéltem a „szószaporító” szavakról, mint amilyen a legoptimálisabb, előzetes prognózis, először debütál. Ezeknek az idegen eredetű szavaknak a többségében már nem érezzük az eredeti jelentést, ezért kerül a ’legjobbat’ jelentő optimális elé még egy leg- felsőfok jele, az ’előzetes’ jelentést már önmagában is hordozó prognózis elé az, hogy előzetes, vagy az ’első fellépést, bemutatkozást’ jelentő debütál elé az először szó.

Ugyanez a helyzet az elstartol, elrajtol igékkel, annyi különbséggel, hogy itt az utóbbi hathatott az előbbire is. A rajtol ige jelentése önmagában is az, hogy elindul, nekiindul, idegen szóval: startol. A Magyar értelmező kéziszótár szerint jelentése: „Rajtjelre a rajthelyről elindul. A játékot, a tevékenységet megkezdi.”

Így tehát a rajtol, startol elé tenni az el- igekötőt éppolyan szószaporítás, mint az optimális előtt a leg. Hogy mégis használjuk, használják sokan, talán az okozza, hogy valami miatt a beszélőknek nem elég annyit mondani: rajtolt a mezőny, vagy startolt a városnapok, ehelyett elrajtolt vagy mezőny, elstartolt a városnapok – holott az előbbi pontosan ugyanazt jelenti.

Helytelenségről ugyanakkor nem beszélhetünk, a helyesiras.mta.hu például helyesnek jelöli mindkét igét, bár a helyesírás-ellenőrző programok java része aláhúzza. A magam részéről kerülendőnek tartanám, de ki tudja, néhány év múlva talán már senkinek sem fog feltűnni, hogy valami furcsaságot hallott.

Az eredeti adás 2018. április 30-án hangzott el a Kolozsvári Rádióban.

Neked mi a véleményed?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .